Det finns smartare sätt än kemikalier


Friska växter
har större motståndskraft. Plantera rätt växt i rätt jordmån eller anpassa jordsammansättningen till den växt du vill ha. Se till att växten får rätt näring och så mycket vatten den behöver. Luckra jorden så växer rötterna bättre och blir mer livskraftiga. Om du täckodlar sköter maskarna luckringen.

Att förebygga
är den bästa hjälpen mot ogräs och skadegörare. Ta bort ogräsen så snart de visar sig, helst tidigt på våren när de är få och små. Då sprider de sig långsammare och slutar att föröka sig senare på sommaren.
  Man kan även använda tolvprocentig ättikslösning (lika delar ättika och vatten) på en grusgång eller plattläggning, det gör att ogräset dör. En annan metod är att bränna ogräset i gångar och vid plattor med en gasolbrännare.

Om man blandar
olika sorters grönsaker på en liten yta kan insekterna bli förvillade och angreppen minska. Att plantera tagetes bland rosor och tomater vid kålplantorna är exempel på samodling, som också kan minska insektsangreppen.

Sniglar, bladlöss
och liljebaggar har man ihjäl handgripligen. Bladlöss sprutas bort med ett lagom tryck från vattenslangen, eller med vatten och utspädd såpa i en handspruta.

Anpassa trädgården
så att nyttiga fåglar och insekter trivs, då kan du få mycket hjälp av naturens eget kretslopp. Nyckelpigor, blomflugor och tvestjärtar älskar bladlöss. De riktiga entusiasterna hänger upp små bon åt tvestjärtarna i fruktträden, för att begränsa äppelbladlusens framfart. Ett tvestjärtbo görs enkelt av en blomkruka fylld med träull eller mossa. Grodor, igelkottar och fåglar gör också stor nytta. Till exempel matas en kull talgoxungar med cirka 10 000 larver under tiden den ligger i boet. Att sätta upp några holkar lönar sig alltså bra.

Mögelangrepp
på blad tas bort för hand och bränns så att inte sporerna sprids.

Att bli av med mossa

i vårt klimat med nedfall av kväve och sur nederbörd är inte det lättaste. Kanske får vi finna oss i att mossan brer ut sig och tänka lite japanskt. I Japan planteras mossa i trädgården för att det är mjukt och vackert.
  Om du ändå vill få bort mossan kan du gödsla med naturgödsel – gräs tycker om näringsrik jord, mossa näringsfattig. Kratta regelbundet med hård pinnkratta av metall och ta noga bort mossan. Mossrivare tar visserligen bort mossan, men den kan öka mängden mossa i gräsmattan om man inte får bort allt som rivits bort. Så gräs på de ställen där mossan är borta. Mossor gillar ofta sur jord, så kalka gärna gräsmattan innan snön smälter på våren.

Källa: Naturskyddsföreningen, boken Din trädgård av Karin Berglund.