Det började med en obekväm sanning



Peter Hollaus

Ålder: 53 år

Motionerar: På cykel och skidor.

Bor: Tidö Lindö.

Läser: Faktaböcker, ”Tårtgeneralen” är senast lästa bok.

Intresse: Motion och resor.


Motto: Ärlighet – håll dina löften.

Sommarplaner: Klättra i berget Eiger i Alperna.

Drömprojekt:
”Stad i staden” i gammal stil vid Svartåmynningen i Västerås

 

Peter Hollaus såg år 2007 Al Gores Oscarsbelönade klimatdokumentär ”En obekväm sanning”. Efter det bestämde han sig för att agera i miljöfrågan.
  – Jag hade aldrig varit rädd för något förut, men efter att ha sett den filmen var jag rejält omtumlad. Beslutet att ta mitt ansvar, bidra och försöka inspirera människor runt omkring mig kändes helt nödvändigt. Det går att hjälpa i såväl det lilla som stora när det handlar om miljön.
  Engagemanget formades till ett miljöpris för företag och organisationer som arbetar aktivt med att minska miljöpåverkan. Utdelningen sker på Guldstänk, en arena som samlar hela Västerås näringsliv vid ett och samma tillfälle. I år gick priset till Mälardalens högskola.

Det miljöarbete som görs runt om i samhället ser Peter Hollaus positivt på. Förr frågade många OM man skulle göra en insats, idag handlar det mer om VAD man gör.
  – Priset är ett sätt att utmana andra aktörer att tänka till, säger han. Jag vill att alla bidrar i miljöfrågan, vad kan vi göra för att kommande generationer ska kunna leva i en hållbar värld? Vi kommer fortsätta dela ut vår prissumma så länge vi anser oss ha råd och det känns som en värdefull aktivitet.

Lever han då som han lär? Ja, efter ett par spontana reflexioner avseende företagets biogasbilar och att han själv cyklar till och från jobbet (cirka två mil per dag), verkar det stämma. Företagets miljöpolicy bekräftar också att de arbetar aktivt för miljön.
  – Produktutvecklingen för att bygga mer miljösmart går framåt med stormsteg, men miljötänket i uppdragen hamnar mest på fastighetsägare (beställaren) och tillverkare. Som byggare får vi förlita oss på att beställare, konstruktörer och arkitekter har ställt sina kravspecar så att miljön gynnas. Och för det mesta tycker jag att så är fallet. Vi kan dock påverka vissa transporter och den källsortering vi ansvarar för.

Att miljöbyggandet förändrats rejält syns kanske inte så lätt med blotta ögat. Det handlar mycket om ”osynlig” fastighetsautomation gällande energieffektiv ventilation, belysning och uppvärmning. Allt för att uppfylla de nya byggnormer som är fördelaktiga ur klimatoch miljösynpunkt.
  – Jag var nyligen uppe i NCC:s nya höghus i Östra hamnen i Västerås. Där ser man tydligt hur fönstrens storlek är anpassade till miljökraven. Lite trist för de boende kan jag tycka. Men jag hoppas att de låga värmeräkningarna och det långsiktiga miljövalet övertrumfar den begränsade utsikten.

Byggherren verkar stå stadigt på den jord han känner ett ökat ansvar för. Nybyggar’n har landstinget, fastighetsbolaget Aspholmen och Ica som största uppdragsgivare. Medvetna val då det är gynnsamt att ha stabila och relativt konjunkturokänsliga kunder i den över tid svajiga byggbranschen.
  Företaget har haft en fin utveckling under 25 år med god lönsamhet. Dagens företagsstorlek känns rätt för ägaren och grundaren som betraktar sig själv som ett ”kontrollfreak”.  
  – Jag har aldrig sett tillväxt som något självändamål. Det är långsiktigheten, att få företaget att leva vidare i generationer, som driver mig. Så länge vi fortsätter att hålla vad vi lovar, har kontroll och är duktiga på det vi gör, så kommer förhoppningsvis kunderna tillbaka.

Privat försöker Peter Hollaus också tänka på miljön. Tar cykeln när det går, källsorterar och så har han sänkt sin ambition i den kommersiella pryljakt som råder.
  – Förr levde jag mer efter materialistiska normer. Med åren har jag kommit till insikt med att nya fräcka saker inte gör mig lyckligare. Nu lever jag mer för upplevelser och att må bra. Motion på cykel och skidor är fantastiskt välgörande. Likaså god mat, gärna inkluderat ett glas rött vin.

Text: Fredrik Nyby
Foto: Peter Krüger