Trädgårdsarbete.
Trädgårdsmästare Maria Löfgren på Vallby Friluftsmuseum ses ofta med hackor, spadar och krattor, här sprutas inga kemiska bekämpningsmedel på grödorna. En trädgård betyder dock inte bara arbete, lust och avkoppling är nog så viktigt.


Ta hjälp av naturliga fiender


På Vallby Friluftsmuseum
planteras arter som är tåliga och man arbetar för att få en bra och mullrik jord som ger friska och motståndskraftiga plantor. Maria Lövgren tycker också att det är viktigt att försöka gynna skadedjurens naturliga fiender. Hon minns studiebesöken hos Göran Erlandsson i Norrby trädgård utanför Hallstahammar, som startade den första ekologiska äppelodlingen i Sverige. Han satte upp holkar i äppelträden för att öka antalet fåglar som livnärde sig på skadeinsekterna, odlade bin som pollinerade blommorna och använde gräsklipp som jordförbättring och näring.
  – Hans metoder studerades noga av studenter vid Sveriges lantbruksuniversitet. I äppelodlingen skapades en naturlig biologisk mångfald som vi kan ta efter i våra trädgårdar.

Maria Löfgren växte själv upp på ett småjordbruk i norra Uppland. Men hon valde trädgården som arbetsplats och ansvarar nu för friluftsmuseets historiska trädgårdsmiljöer och levande samlingar av kulturväxter.
  Hon beskriver småbrukandet på 1960- och 70-talen som ett sätt att leva med fulla arbetsdagar utan stress. Säsongerna angav rytmen. Att följa årstidernas variationer, och att ha en avgränsad yta att ansvara för, är livsvillkor som hon tycker om.
  – Jag känner fortfarande den första positiva känslan av att förstå och omfatta hela produktionsprocessen, från sådd ända fram till maten stod på köksbordet, berättar hon. Det är viktigt för mig att uppleva hela kedjan, till exempel när jag lagar mat. Jag vill gärna utgå från rena råvaror.

På Sveriges lantbruksuniversitet studerade Maria Löfgren till hortonom (expert på trädgårdsvetenskap). När hon fick jobbet på Vallby Friluftsmuseum för elva år sedan kändes det som om tidigare erfarenheter kunde komma till användning i det nya arbetet.
  Intresset för odlingens historia har resulterat i att hon är perenninventerare inom POM, Programmet för odlad mångfald, och sitter med i referensgruppen för perenner. Projektet handlar om att samla in och bevara växter som fanns i Sverige före år 1940. Gamla växter som visat god härdighet och livskraft ska erbjudas allmänheten i form av fröer, sticklingar och färdiga plantor.

En del av de växter som bevarats odlas på Vallby Friluftsmuseum, exempelvis gamla sorters rosor, tulpaner och en alldeles speciell knotig lind med ursprung från 1700-talet. Lindallén planterades på Vallby 1926 med lindar som skänkts av greve Ridderstolpe på Fiholm.
  – Dessa lindar håller vi på att föröka på Vallby. Vi har ännu inga plantor att sälja, men vi är på god väg. Innan det blir möjligt finns linden och fantastiska narcisser och rosor att beskåda här hos oss, säger Maria Löfgren.

Text: Lena Bergquist , Marita Gustavsson
Foto: Marita Gustavsson , Kim Lill