Vasst och tungt.
Linda Ålrud provar att skörda kakaofrukter med ”go to hell”, en lång stör med en vass kniv upptill.

Linda skördar kakao med ”go to hell”


Linda Ålrud älskar choklad precis som många andra. Men hon har även sett den mörka baksidan när chokladen produceras. Där det är vanligt att barn tvingas att skörda kakao med tunga och vassa machetes istället för att gå i skolan.

När Linda Ålrud, projektledare vid Fairtrade besökte kakaoodlingar i Ghana förra året träffade hon stolta och engagerade kakaoodlare i Fairtrade-certifierade kooperativ. De visade sina odlingar och berättade om hur de organiserar sig och bekämpar barnarbete, får långsiktiga avtal och tryggare ekonomi med Fairtrade. Och hur de använder premier från Fairtrade för att bygga skolor och investera för att förbättra odlingarna.

Men de flesta kakaoodlingarna är inte Fairtradecertifierade. Än så länge. Den dystra sanningen är att på många kakaoodlingar i Västafrika förekommer tvångsarbete och människohandel. Villkoren för dem som arbetar i odlingarna är fruktansvärt dåliga. Ofta är det en barnhand som håller i den tunga och vassa macheten när kakaon skördas.
  – Jag satt och väntade på bussen en morgon och såg glada, uppspelta barn på väg till skolan, berättar Linda Ålrud. Men så kom där en liten flicka som bar på en tung machete. Hon var på väg till arbetet på kakaofälten och hon såg inte glad ut.

Linda Ålrud blev väldigt berörd av den lilla flickan som kastade långa blickar på de andra barnen. Som istället för att gå i skolan måste hjälpa till med familjens försörjning.
  Linda fick själv prova på att skörda kakao med machetes och andra skärverktyg.
  – Det är ett väldigt tungt och farligt arbete, oerhört skadligt för barns hälsa.
  Faktum är att den choklad som säljs i Sverige ofta tillverkas av människor som tvingas arbeta under mycket svåra förhållanden. Många av dem är barn och ungdomar. Det vanligaste sättet att hindra arbetare från att lämna en egendom är helt enkelt att de inte får lön förrän efter ett år, vilket gör att de inte vill eller kan lämna odlingen, även om de behandlas illa. Det visar en undersökning som SwedWatch genomfört i Elfenbenskusten och Ghana i samarbete med Lutherhjälpen.
  De svenska chokladjättarna Cloetta och Fazer, Kraft Foods och Nestlé har känt till problemen med barnarbete, tvång och farliga kemikalier i många år. Trots detta kan de inte garantera bra arbetsförhållanden i produktionen av kakao, visar studien från SwedWatch.

Men hur ska alla vi som älskar choklad göra, kan vi äta choklad med gott samvete nu när vi vet hur den produceras?
  – Vi kan mycket väl fortsätta njuta av choklad och samtidigt bidra till en positiv utveckling, säger Linda Ålrud.
  Hon förklarar att ett enkelt och konkret steg är att välja Fairtrade-märkt choklad i sin vanliga affär. Varje litet steg i rätt riktning är viktigt. Om många frågar efter Fairtradechoklad kan fler odlare ställa om sin produktion. När de säljer den som Faitrtrade-märkt garanteras de långsiktiga handelsavtal och ett minimipris. Det innebär en tryggare ekonomi och möjlighet för barnen att gå i skolan istället för att arbeta.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Fairtrade, Linda Ålrud (privat), mediacaster