Om vanans makt

Vi bor ensamma i huset numera, sedan alla fyra barnen har flyttat hemifrån. Men vi har fått en inneboende någon vecka då och då. Mestadels sköter han sig själv, men framförallt på mornarna vill han att vi ska promenera tillsammans. När den fyrbenta krabaten väl lockat upp mig ur sängvärmen känns det alltid lika skönt att komma ut. Jag mår bra till både kropp och själ.
  Morgonrundan har blivit en trevlig vana. Så när veckan är slut, och hunden flyttat tillbaka till sin ordinarie familj, bestämmer jag mig för att fortsätta promenera på egen hand. Men det tar inte många dagar förrän jag ligger kvar där i sängen. Visst är det märkligt att man kan skapa och bryta vanor så snabbt och enkelt. Både goda och dåliga.

Vilka vanor vi omger oss med har stor betydelse för vårt eget välbefinnande och den belastning vi utsätter Moder Jord för. Med den livsstil vi i den rika delen av världen har lagt oss till med räcker inte resurserna. Redan om några månader har vi förbrukat det vi ska leva på resten av året. Det innebär att vi under årets sista kvartal lånar av framtiden och bygger upp en växande skuld som vi vältrar över på våra barn och deras barn.

Att det går att skapa nya vanor även inom miljö- och klimatområdet har, som vi berättar om på sidan 23, ett antal familjer i Gävle visat. De har deltagit i ett projekt där de inspirerats att ändra sin livsstil. Resultatet är sparad energi, mindre bilåkande och färre flygresor, bättre sortering av avfallet och inköp av mer ekologiska och närproducerade varor. Och allt detta utan några större uppoffringar.
  Drivkraften är insikten att många små steg i vardagen ger stora resultat om många andra också gör samma sak. Dessutom är det ofta bra för den egna plånboken. Det handlar om tusentals sparade kronor varje år.


Förbundet Agenda 21 har under en tid förberett ett stort energi- och klimatprojekt som ska handla om just vanor, beteenden och livsstilar. Det första konkreta delprojektet är Vett och Watt och handlar om att minska energiförbrukningen. Mera vett och mindre watt, helt enkelt. Du kommer att få läsa mycket om det i Gröna Draken framöver.
  Oavsett om det gäller hundpromenader, mat eller elektriska apparater behöver det inte vara allt eller inget. En promenad var tredje dag är bättre än ingen alls. En köttfri dag i veckan har stor betydelse för klimatet. Och för varje elektrisk apparat som stängs av istället för att stå i standbyläge sparas många dyra watt.
  Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vilken god vana kan du lägga till i ditt liv?

Trevlig läsning!!



  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se