La Paz i Bolivia.
Staden som är en av världens högst belägna städer ligger som i en gryta i en dalgång i Anderna, 3 600 meter över havet. Tillsammans med grannstaden El Alto försöker man ta tag i problemen med de gigantiska sopbergen. Med hjälp av kunskap från VafabMiljö, KTH och Mälardalens högskola ska matavfall tas om hand för att bli biogas.

Kunskap om avfall till La Paz


Länder som är på väg att bygga upp en hållbar avfallshantering söker kunskap hos VafabMiljö. Just nu pågår projekt i Bolivia, Botswana och Kina.
  – Det är viktigt att vi kan bidra till utvecklingen och kanske hjälpa dem att undvika misstag som vi själva har gjort, säger teknik- och miljöchef Per-Erik Persson.

VafabMiljö söker inte aktivt internationella uppdrag, men när det kommer förfrågningar är man positiv till att medverka. En förutsättning är att det finns pålitliga och seriösa samarbetspartners och att det hela finansieras med biståndspengar eller andra medel utanför den vanliga budgeten.
  – Det är inte meningen att de renhållningsavgifter som betalas i våra ägarkommuner ska användas i det internationella arbetet, säger Per- Erik Persson.
  De projekt som nu är aktuella har kommit till för att svenskar som varit verksamma i de aktuella länderna har känt till VafabsMiljös verksamhet och kunnat förmedla kontakt.

I Bolivia går projektet ut på att omvandla avfall till biogas, i Bots-wana handlar det om en allmänt mer hållbar avfallshantering och i Kina om produktion av biogas för fordonsbränsle.
  – Det är när vår verksamhet ger ringar på vattnet som något verkligen händer, säger utvecklingsingenjör Sandra Lindblom, som tillsammans med Per-Erik Persson håller i de internationella projekten på VafabMiljö.
  För Vafabs del innebär arbetet framför allt vidgade perspektiv, utvecklingsmöjligheter för medarbetarna och ett utökat kontaktnät både i och utanför Sverige. KTH, Mälardalens Högskola och ett bolivianskt forskningsinstitut är samarbetsparter för Bolivia. I Botswanaprojektet har ett samarbete med Linköpings Universitet inletts. I Kina samarbetar man med ett kinesiskt företag som anlitat en svensk projektledare.

En utmaning i alla tre länderna är att höja medvetenheten och kunskapen om vad avfallshanteringen betyder i ett hållbarhetsperspektiv.
  – Många betraktar fortfarande avfallsfrågan som ett renhållningsproblem där målet är att bara få bort soporna, inte att tänka miljömässigt och än mindre att se avfall som en resurs, säger Sandra Lindblom.

Andra mer specifika stötestenar är till exempel att Bolivia har kraftiga subventioner av naturgas och fossila bränslen och att det i Kina är låg status att arbeta med avfall.
  – Man måste komma ihåg att detta är länder i utveckling, där andra saker står högt på dagordningen, säger Per-Erik Persson.
  Om VafabMiljös internationella arbete kommer att utökas eller inte beror på vilka förfrågningar som kommer i framtiden.

Text: Yvonne Busk
Foto: Vafabmiljö