Visar vägen. Kommunalrådet Ulla Persson i Västerås har alltid åkt bil. När Västerås ska bli Sveriges cykelstad nummer 1 vill hon vara ett föredöme och har börjat cykla till jobbet.

Nu bryter hon vanans makt


Fler cyklar och färre bilar. Mer vegetarisk mat i skolorna. Och mera biobränsle och mindre kol i kraftvärmeverket. Det är några delar av den gröna omställning kommunalrådet Ulla Persson (S) vill se i Västerås. Däremot välkomnar hon inte utbyggnaden av de stora affärsområdena i stadens utkanter, som leder till ökade transporter och andra miljöproblem.
  – Det är ett exempel på de små stegens tyranni, säger hon.

I programmet som den rödgröna alliansen gick till val på i Västerås talas det mycket om en grön omställning av staden. Ulla Persson tycker inte att det för hennes egen del är nya tankar.
  – Jag har varit miljömedveten länge. Och djur och natur har alltid engagerat mig, säger hon och visar stolt upp dekalen vid ingången till kontoret som vittnar om att hon är en stödjande medlem i Världsnaturfonden WWF.
  I det förändringsarbete som den gröna omställningen innebär vill hon själv gärna gå i spetsen.
  – Att föregå med gott exempel och utmana resten är en bra arbetsmetod. Jag tror på människors nyfikenhet och ambition att göra rätt. Därför är också morötter bättre än piskor.
  Ett steg hon tagit för egen del är att ta cykeln till jobbet, istället för att åka bil som hon alltid gjort tidigare. Om Västerås ska bli den främsta cykelstaden måste väl även kommunstyrelsens ordförande cykla, resonerar hon.
  Varför hon inte har cyklat tidigare har hon inget bra svar på, annat än ”vanans makt”.
  – Jag har alltid åkt bil, så nu gäller det att skapa nya vanor.

Att vara ett föredöme gäller inte bara på det personliga planet. Kommunen kan göra väldigt mycket för att driva på utvecklingen, anser Ulla Persson. För att stimulera fler att cykla är det viktigt att underhålla cykelbanorna. Men även på andra sätt underlätta för cyklisterna och göra det lättare att leva utan bil. Hon skulle till exempel gärna se ett parkeringshus för cyklar vid stationsområdet, där cyklisterna kan få hjälp med service av cykeln.
  Den gröna omställningen ska också prioriteras och stimuleras när staden upphandlar varor och tjänster. Ulla Persson vill att det ska bli mer av ekologiska och närproducerade livsmedel i den mat staden tillhandahåller. Idag är andelen ekologiska livsmedel cirka 17 procent, vilket innebär att det är en bit kvar till det nationella målet på 25 procent. Något som för övrigt skulle ha varit uppnått redan i fjol.
  – Det finns en politisk samsyn att öka det ekologiska och närproducerade, så jag räknar med att vi ska nå det nationella målet.

Vegetariskt varje vecka
Ulla Persson står även bakom vallöftet att införa en vegetarisk dag per vecka i skolorna.
  Varför är det viktigt?
  – Ur ett klimatperspektiv är det inte bra att äta så mycket kött som vi gör, eftersom det går åt mycket energi för att framställa foder till djuren. En vegetarisk dag i skolorna kan dessutom fungera som en utmaning till krögare och andra att ta efter.
  Hon är stolt över att Västerås nu har tagit steget att bli en så kallad Fairtrade City, vilket innebär att stimulera handeln med rättvisemärkta varor. Hon hoppas på ett växande utbud i butikerna och att andelen varor som är tillverkade med sociala hänsyn även ska öka i kommunens egna verksamheter. Här finns det dock ännu inga konkreta mål uppsatta.
  I det gröna och klimatsmarta Västerås lyfts stadens energibolag Mälarenergi fram som en viktig aktör, både när det gäller satsning på biobränsle och energieffektivisering. ”Vi vill ha ett tydligt ägarskap där klimatfrågan tas på största allvar”, sägs det i valmanifestet.
  Tar inte Mälarenergi klimatfrågan på allvar?
  – När förslaget om sopförbränning i en förgasningspanna kom upp var vi nog flera som var väldigt oroliga, säger Ulla Persson. Nu har vi tydligt sagt att den nya pannan ska vara en sambränslepanna där biobränsle är ett viktigt bränsle.

Säger inte nej till IKEA
Ulla Persson flyttade som tonåring från Fagersta till Västerås på 1960-talet. Mitt under stadens kanske mest expansiva tid. Byggande har på olika sätt följt henne i alla tider. Hennes far och bror var byggnadsarbetare och som nyblivet kommunalråd 1994 var ett av hennes uppdrag ordförandeposten i byggnadsnämnden.
  Västerås har fortsatt att växa under Ulla Perssons tid som kommunstyrelsens ordförande. Inte minst de stora affärsområdena i stadens utkanter. Själv var hon nyligen med och invigde nya IKEA på Erikslund.
  Är det också en del av den gröna omställningen?
  – Nej, säger hon med eftertryck. Det är kommersialismens tempel.
  Som många andra oroas hon över följderna av att stora köpcentra som Erikslund fortsätter att växa. Det riskerar att utarma stadens centrum och ökade transporter är negativt för miljön och klimatet.
  Men samtidigt är det svårt att stå emot den utveckling hon kallar ”de små stegens tyranni”.
  – Handeln lever på något sätt sitt eget liv som vi politiker inte rår på. När de första etableringarna gjordes på 1990-talet bedömde vi inte att det skulle bli något mer. Men vem säger idag nej till en magnet som IKEA?

Klimatsmarta lösningar
Även om Ulla Persson är medveten om problemen tror hon att de kan hanteras. Som motvikt till de stora affärsområdena vill hon skapa ett attraktivt centrum och stärka cityhandeln. Och så handlar det om att stimulera till klimatsmarta lösningar, när det gäller energi och transporter.
  I grunden är det samma tänkande som för den gröna omställningen i stort: utmana, visa vägen och skapa positiva föredömen.

Text: Kjell Gustavsson
Foto: Peter Krüger