Smink och hygienprodukter säljs som aldrig förr. Men hur mycket behöver vi egentligen?

Kolla in skumt smink


Vi använder hygienprodukter och smink som aldrig förr, 110 ton varje dag bara i Sverige. Kräm, balsam, gelé, badskum, spray och schampo. Men vad är det egentligen vi köper; miljögifter, cancerframkallare eller bara vanligt vatten?


Har du tänkt på hur mycket tvål, schampo, hudkräm, deodorant, tandkräm och smink du använder varje dag, och vad de innehåller?
  Filmaren och författaren Katarina Johansson blev förvånad när hon började läsa det finstilta på förpackningarna. Och upprörd över alla onödiga och farliga ingredienser som finns i det vi tvättar oss med och använder på våra kroppar.
  Hon tog reda på mer och skrev en bok som heter Badskumt – gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg. Med boken vill hon få oss att tänka efter, rensa i badrumshyllan och ställa krav på branschen och myndigheterna.
  – Jag är förvånad över att det finns så himla många onödiga produkter för barn. Det är helt galet att exponera små barn för så mycket kemikalier, säger Katarina Johansson.

Det dyker ständigt upp nya produkter. Bara i Sverige använder vi 110 ton hygienprodukter och kosmetika om dagen. Vi färgar håret med miljögiftiga färger, badar våra barn i badskum som innehåller allergiframkallande ämnen och smörjer in oss med solkrämer som kan skada vårt DNA.
  – Det finns mycket pengar att tjäna i den här branschen och de hittar ständigt nya grupper. Nu är män och de små barnen en stor målgrupp.
  Frågan är varför vi utsätter oss för dessa farliga ämnen som vi inte vet konsekvenserna av.
  – Det kan vara svårt att koppla renhet, fräschhet och glamor till att det kan vara farligt, säger Katarina Johansson. Vi drar inte de parallellerna

Själv har Katarina Johansson rensat på badrumshyllan. Istället för flytande tvål som mest innehåller vatten och tensider (löddrande tvättämne) använder hon fast tvål. På grund av vattnet i flytande tvål tillsätts konserveringsmedel, vilket inte behövs i fast tvål. När hon började tvätta håret med ett mildare schampo behövdes inte längre balsam.
  – Det kan vara bra att reflektera över vad vi verkligen behöver. Vi kanske inte behöver deodorant varje dag, och kan vänja huden av med krämer, förklarar hon.
  Ett enkelt tips från Katarina Johansson är att rationalisera bort produkter.
  – Då behöver man inte läsa och sätta sig in i alla ämnen som står i fin stil på förpackningarna

Text: Marita Gustavsson