Trädkramare. Jan-Inge Tobiasson vid Länsstyrelsens naturvårdsenhet i Västmanland omfamnar ett av de stora träden som skyddas i naturreservatet Kråksten i Fagersta kommun.

Vem skyddar skogen bäst?

Granskogar i Bergslagen eller ekar nere vid Mälaren. De flesta har någon relation till skogen. Och Sverige har ganska gott om skog. Men hur bra skyddar vi vår skog jämfört med övriga Europa?

Ett mått på hur vi tar hand om våra skogar är hur mycket som har skyddats på olika sätt, till exempel genom naturreservat eller nationalparker. Inom EU finns det gemensamma regelverket Natura 2000. Syftet är att skydda viktig natur. I vissa länder kombineras skyddet av Natura 2000 med nationellt skydd.
  – Jag tror att Natura 2000 lyfter naturvårdsarbetet i EU som helhet, säger Jan-Inge Tobiasson vid Länsstyrelsens naturvårdsenhet. Sen gör vi på olika sätt. Jag kan inte säga att ett land är bättre eller sämre än något annat.

Han framhåller att det också är stor skillnad inom många länder och att det därför inte går att dra några generella slutsatser. Och det är inte lätt att jämföra skogsskydd. Ett land kanske menar en sak med ordet naturreservat och vi i Sverige något annat. Men i rapporten ”Svensk miljö i ett europeiskt perspektiv” har Naturvårdsverket försökt dra några slutsatser.
  Här finns även exempel från länder utanför EU. Av Sveriges landareal är cirka 13 procent Natura 2000-områden. I topp ligger Slovenien och Bulgarien med över 30 procent, och i botten återfinns Schweiz och Turkiet med under 10 procent. I Sverige är ofta de skyddade områdena mindre exploaterade än i sydligare delar av EU. Där är det ganska vanligt att jordbruk förekommer. I Sverige är det juridiska skyddet ofta starkare.

Jan-Inge Tobiasson är övertygad om att de gemensamma reglerna ger en effektivare naturvård. Men samtidigt finns det en del märkliga motsägelser. Till exempel är vissa fågelarter utpekade i EU-direktiven som skyddsvärda. Ändå får de inte samma skydd överallt. – Nere i södra Europa skjuter man fåglar som vi lägger tid och pengar på att bevara genom att restaurera och sköta biotoper.

Text: Martin Wänerholm
Foto: Kjell Gustavsson