Långsam mat i lådan



Hans Johnson

Ålder: 61 år

Familj: Fru, två utflugna barn, barnbarn

Arbetat som: Inom fastighetsbranschen hela yrkeslivet

Äter: Allt, lunchlådor hemifrån

Brinner för: Bra mat, gott vin, socialt umgänge och bostads-
politiska frågor


Fritidsintresse: Jakt, matlagning och lite golf

Gör i sommar: Blir hemma runt Västerås

 

Det finns och äts för mycket skräpmat, tycker Hans Johnson. Något som många inte har förstånd att avstå från. Därför har han engagerat sig i Slow Food-rörelsen, en global och medlemsdriven organisation som uppkom som motreaktion till snabbmatskulturen.
  – Vi startade i Västerås våren 2006. Jag var en av initiativtagarna och vi är nu med våra 120 medlemmar faktiskt den största enskilda Slow Food-avdelningen i Sverige. Vi drivs av filosofin att var och en har ett ansvar att försöka bevara matarvet, hantverket och matkulturen för att få uppleva njutning och känsla för smaker.
  Slow Foods tre ledord är gott, rent och rättvist. Rörelsen är baserad på ett koncept med starka samband mellan jord, bord, kulturer och människor.
 – För att vara en helt ideell förening tycker jag att vi är rätt aktiva. Vi för exempelvis en dialog med regionens beslutsfattare om att höja kvaliteten på offentliga måltider. Och vi arrangerar studiebesök och matlagningsträffar.

I samtalet om god, enkel och näringsriktig mat kommer plötsligt ärtsoppan på tal. Den lanseras nämligen av Slow Food i Västerås som landskapsrätt för Västmanland.
  – Ärtsoppa är vårt bidrag till regionens matprofilering. Det är mat som alla kan äta, den går att göra vegetarisk och är dessutom GI-vänlig och näringsriktig.
  Att ärtsoppan är billig mat och har lokalhistoriska rötter från 1500-talets Erik XIV-förgiftning gör inte saken sämre, tycker Hans Johnson.
  – Vi vill att fler blötlägger ärter och kokar egen ärtsoppa. Det är så enkelt och gott.

Vad har han då för mattips till alla som säger att de inte har tid att laga mat?
  – Det handlar mycket om planering och förberedelser. Ta ärtsoppan som exempel. Den faktiska arbetsinsatsen är inte större än att koka makaroner och steka korv. Jag tror många skulle tjäna på att tänka ”vad ska vi äta i morgon?” istället för att stressat brottas med frågan ”vad ska vi äta i kväll?”
  – Fler skulle säkert också omprioritera sin tid om de visste vilket dåligt innehåll och näringsvärde det är i halvfabrikat och snabbmat.
  Hans Johnson berättar om en Slow Foodvision där alla varor som har tillsatser och tillförda ämnen är tydligt märkta med detta. Och inte som nu att ”rena” varor märks med ekologiskt, kravodlat och miljövänligt. Han poängterar dock att Slow Food-anhängarna inte är så naiva att de tror att det fullt ut går att leva i samklang med naturen när fler och fler bor i städerna. Men den vardagliga tillgängligheten av god, ren och rättvis mat går definitivt att öka om fler blir medvetna om fördelarna.
 
Det är tragiskt med allt fusk kring maten, tycker Hans Johnson. Han vill att fler blir varse de negativa aspekterna av snabbmat och det snabba livet.
  – Ett av de största hoten mot hållbar utveckling och människors välmående är livsmedelsproducenternas stordrift i kombination med girighet. Jag vill att fler upptäcker att livet är värt fler goda smakupplevelser.

Till vardags är Hans Johnson vd för fastighetsbolaget Bostjärnan Förvaltnings AB. Med sin erfarenhet inom fastigheter och människors boende tycker han att Västerås är en fantastiskt välskött stad med många kvaliteter. Han kallar den ”tio-minuters-staden”. Man når det mesta på tio minuter, till skillnad från i andra större städer. Staden är inte längre ett förvuxet brukssamhälle utan visar upp ett imponerande handelsindex, en expansiv högskola och ett strategiskt tänk kring närheten till Mälaren.
  – Man kan säga att allt som är bra för Västerås är bra för oss på Bostjärnan. Han anställdes för tolv år sedan i syfte att stärka Bostjärnans profil som samhällsnyttig aktör. Och det är på ett sätt samma intentioner som driver honom inom Slow Food
  – Kan vi värna matens kvalitet, smak och förmåga att skapa socialt umgänge så mår vi bättre. Gynnar vi lokala producenter minskar miljöbelastningen.

Text: Fredrik Nyby
Foto: Peter Krüger