Jordgeting. Rödbandad geting är en av de drygt 3 000 getingarter som finns runt om i världen. Den tillhör en grupp som i dagligt tal kallas “jordgetingar”.

Objuden gäst vid matbordet


Förra sommaren var en riktig getingsommar. Kanske blir det så i år också. Även om getingarna kan vara irriterande vid matbordet är de nyttiga på många sätt. De äter myggor och flugor och är dessutom goda pollinerare.
  Följ med biologen Jennie Dalethsson på ett besök i getingarnas spännande värld.

Ett getingbo är bara aktivt en säsong. På hösten dör drottningen, alla arbetare och hanar. Det är bara befruktade honor (de nya drottningarna) som överlever och startar nya samhällen kommande vår. Dock aldrig i ett gammalt getingbo.
  I det nya boet, med en stomme av tuggat trä, bygger drottningen celler och lägger ett ägg i varje cell. Ur äggen kläcks sedan larver som drottningen föder upp med nektar och kött (oftast insekter) som hon samlat. Larverna förpuppas och kläcks efter några veckor. Det är sterila honor, som kallas för arbetare. Arbetarna tar över drottningens uppgifter, bygger vidare på boet och utfodrar larverna. Drottningen själv koncentrerar sig på att producera ägg.

Getingens gadd används främst till att fånga insekter och deras larver med. Getingarna äter exempelvis myggor och flugor och de tar bort många skadeinsekter från trädgårdarna. Nektar är också något som uppskattas och getingarna är viktiga för pollineringen.
  Vissa djur ser getingen som mat, bivråken till exempel äter gärna getingarnas larver. Och grävlingen är inte sen att gräva ut ett jordgetingbo. Då tas hela vaxkakor, eftersom grävlingen inte kan pilla ut de goda larverna. Även räven och björnen kan ge sig på jordgetingbon.

Getingarna är rädda om sin gadd, eftersom den behövs i jakten på mat. Därför sticker inte getingen i onödan. Men om den är irriterad kan den sticka flera gånger. Gadden lossnar sällan som biets gadd gör. Getinghanarna har inte gadd och kan inte stickas. De lever av nektar.
  Att hålla getingarna borta från maten under den mest intensiva säsongen är nästan omöjligt. Det mesta i matväg lockar. Favoriter är allt som innehåller animaliskt protein och sådant som innehåller socker. Getingarna dras till alla former av kött, fisk, skaldjur och ägg.

Text och foto: Jennie Dalethsson