Artikeln du inte fick läsa i Gröna Draken

Nu ska jag berätta något som du inte får läsa om i det här numret. Texten var färdig och vi hade precis fått fram bildmaterialet när artikeln lyftes bort.
  Den handlade om gamla bildäck och hur de kan återvinnas när de har tjänat ut sin roll. Av däck kan man tillverka sådant som gungor, väskor, pallar och skor. Men även konstgräs.
  Vi fick en uppgift om att det på Swedbank Park i Västerås finns hela 82 ton däck i den konstgjorda gräsmattan. Det tänkte vi illustrera med en bild på en fotbollsspelare som rör upp gummirester med sina dobbar.
  Det var då varningsklockan ringde. En snabbkoll på Kemikalieinspektionens hemsida visade att detta är minerad mark. Visserligen konstateras att det ur ett energi- och resursperspektiv ofta är bra att återanvända material. Men däckresterna kan innehålla ämnen som riskerar att framkalla allergier, sjukdomar och förstöra miljön.
  Kemikalieinspektionens slutsats är att återvunna däck inte bör användas i nya konstgräsmattor så länge misstankarna om miljö- och hälsorisker kvarstår.
  Här stod plötsligt två olika mål mot varandra. Hushållning med resurser – mot en giftfri miljö. Och då insåg vi att det kanske var en annan text vi borde skriva, som belyser frågan ur flera aspekter. I avvaktan på en sådan ställde vi den befintliga artikeln.

Många mål och ambitioner krockar. Det är viktigt att våga se och erkänna dessa konflikter. För de är verkliga och går inte att önskas bort. Alla ställs vi ständigt inför val där vi måste väga för- och nackdelar mot varandra.
  Ingenting är endast svart eller vitt. Ju mer kunskap och fakta vi har i en fråga, desto fler nyanser ser vi och kan fatta klokare beslut.

Av olika skäl går det inte alltid att välja det bästa alternativet. Men det goda får inte bli det bästas fiende. Hellre ett litet steg i rätt riktning än inget alls. Naturligtvis ska vi fortsätta att ta vara på bildäck och andra uttjänta material. Om återanvändningen medför nya problem, måste vi dock stanna upp och lösa dessa innan vi går vidare. Det handlar om helhetssyn och långsiktighet.
  Under de närmaste åren ska Förbundet Agenda 21,
den organisation som står bakom Gröna Draken, satsa på ett stort folkbildningsprojekt kring energi- och klimatfrågor. Syftet är att ge tiotusentals västmanlänningar bra verktyg för att göra hållbara val i vardagen. Något som är särskilt viktigt när frågorna är komplicerade och målen spretar åt olika håll. Läs mer om vad vi har på gång i detta nummer.

Trevlig läsning!!



  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se