Krönika

Emelie Hansson är agronom och sakkunnig inom jordbruk på Naturskyddsföreningen. Naturskyddsföreningen är en ideell natur- och miljöorganisation som sprider kunskap, kartlägger miljöhot, skapar lösningar samt påverkar politiker och myndigheter.

Tre myter om mat

 

Tvärt emot vad många tror är det faktiskt nyttigt, gott och billigt att äta för en bättre miljö. Visst är det många faktorer som påverkar matens miljöpåverkan. Och det finns en del myter som gör att lösningarna känns svåra och obegripliga. Men faktum är att du gör en stor insats genom att äta vegetariskt en dag i veckan, välja mer ekologiskt och inte slänga mat.
  För dig som tvekar kommer här några argument kring tre av de vanligaste frågorna om maten och miljön. På så sätt kan du göra dina vardagsval baserade på fakta istället för myter.

 

Transporten
”Jag handlar lokalproducerat för att minska matens klimatpåverkan.”
  I konsumentundersökningar säger nästan alla att de köper lokalproducerad mat för att minska matens klimatpåverkan. Men sanningen är att vad vi väljer att äta har större betydelse än hur långt maten har transporterats. Störst klimatpåverkan sker i själva jordbruket, och att producera kött kräver alltid mer energi än att odla grönsaker. Kött kan ge upp till hundra gånger högre koldioxidutsläpp än grönsaker, bönor och linser. Köttproduktionen globalt bidrar med mer växthusgaser än den totala transportsektorn och regnskog skövlas för att producera foder till svenska kycklingar, grisar och kor.

Matvalet
”Jag har alltid ätit så här, så klimatförändringarna kan inte bero på det.”
  Det stämmer inte, för stora förändringar i konsumtionsmönstren har skett under en mycket kort tid. På bara 20 år har köttkonsumtionen ökat med över 50 procent. Även produktionen har ändrats enormt. Billigt foder som soja importeras från andra sidan jorden till de svenska djuren, som numera är lokaliserade till djurtäta regioner med hög belastning på miljön. Om svenskarna åt enligt Livsmedelsverkets kostråd skulle vi minska köttkonsumtionen med 35 kilo kött per år. Det ger en miljövinst motsvarande 1 370 000 svenska bilisters årliga bilresande.

Ekologiskt
”Om allt odlades ekologiskt skulle maten inte räcka till.”
  Det påståendet har inget stöd i forskningen. Varför människor idag inte har tillgång till mat beror på faktorer som ojämn fördelning, fattigdom och krig – men inte på att maten inte räcker till. Vi behöver producera mat på ett smartare sätt än vi gör idag, för att möta behovet från en växande befolkning. Och vi måste äta mer vegetariskt. Forskningen pekar på att lokal produktion och starka lokala marknader ökar tillgången på mat för de fattigaste. Idag slösar vi också på jordbruksmarken bland annat genom att 70 procent av världens åkrar används för odling av djurfoder.
  Tvärtemot vad många tror visar erfarenheter från många utvecklingsländer att skördarna ökar när lantbruket bedrivs ekologiskt. Samtidigt får vi i väst en skördeminskning. Men i Sverige är ett av hoten för den biologiska mångfalden att vi inte odlar jordbruksmarken. Det är alltså inte den ekologiska odlingen som är problemet. Istället kommer det bli än viktigare att utveckla och förbättra det ekologiska jordbruket som tar större hänsyn till naturen, miljön och vår hälsa.