Italiensk korv i Västerås. David Rydberg packar Choritzo och Milanokorv i packhallen hos Charkmästarn. De italienklingande namnen till trots är korven lokalt producerad.

Lokala korvar utan kemikalier


Hos Charkmästarn i Västerås tillverkas korv utan kemikalier och med kött från närområdet. Nu vill företaget utveckla samarbetet med flera lokala producenter.

Christina Pålsson visar runt i Charkmästarns nya och fina fabrikslokaler. Trots rigorösa renlighetskrav doftar det underbart av västerbottenost, vitlök och kryddor som används i korvtillverkningen. Företaget har en lång tradition av ekologisk och lokalproducerad mat. Charkprodukterna görs av lokala eller regionala köttråvaror och utan kemikalier. Korv av många olika sorter, kryddningar, sallader och smörgåsmat är några av produkterna. Den senaste är köttbullar.
  – Köttbullarna ska vara så nära hemlagat som det bara är möjligt. Det ska kännas som mammas köttbullar, säger Anders Moberg, ägare till företaget sedan ett par år tillbaka.

De miljökrav som ställs är många. Företaget uppfyller alla genom att ha högsta klass på sin BSE-certifiering (ett certifieringssystem som säkerställer produktionen av lagenliga och säkra livsmedel).
  – Det innebär ett mycket ingående kvalitetsarbete i alla led och att varorna är ekologiska, berättar kvalitetsansvarig Christina Pålsson.
  Anders Moberg vill ha ännu fler lokala samarbetspartners. Idag köper företaget det mesta av sina råvaror från Stockholmsregionen.
  – Men vi hoppas på ett samarbete med Sörby slakteri som är Kravgodkänt och ligger strax utanför Heby, säger han.

Sörby slakteri både slaktar och styckar. I och med att djuren lever bara några mil från slakteriet blir transporterna minimala. Så kallade vilostallar, där djuren går i väntan på slakt, gör att stressen minskar och djuren mår bättre.
  Ägaren Nicklas Lindström berättar att Sörby slakteri startade för bara ett år sedan. Men efterfrågan är redan så stor att de knappt hinner med.
  – Vi vill gärna börja samarbeta med Charkmästarn, men behöver komma upp i större volymer först.

Text: Lilian Haraldsson
Foto: Peter Krüger