Barnens dag. Barnen ritade egna tygkassar och bjöds på Fairtrade-märkt glass i Vasaparken i Västerås, när både Barnens dag och Fairtrade-dagen firades. Axum Alvarez Gandolff, projektledare för Fairtarde City, var med och informerade om Fairtrade.

Rättvisemärkt glass på barnens egen dag


När Barnens dag i Västerås sammanföll med den internationella Fairtrade-dagen bjöds barnen på rättvisemärkt glass. Dessutom spreds information om att Västerås numera är en Fairtrade City.


Det var i december som Västerås blev diplomerad som Fairtrade City efter en tids förberedelser. Diplomeringen står för hela det lokala samhällets engagemang för rättvis handel och ökad etisk konsumtion. Alltså inte bara kommunen utan även företag och föreningslivet. Rättvis handel är ett sätt att motverka barnarbete och bidra till bättre levnadsförhållanden för odlare och anställda i utvecklingsländer.
  Axum Alvarez Gandolff är projektledare för Faitrade City i Västerås. Hon berättar att det har gått bra att få med sig olika butiker i arbetet med Fairtrade City.
  – Det blir fler och fler som säljer Fairtrademärkta produkter och många kaféer serverar Fairtrade-märkt kaffe.

Vid olika aktiviteter under året kommer det att finnas information och marknadsföring om Fairtrade. Till exempel Cityfestivalen, Kulturnatten och Fairtrade-fikadagen.
  – Det är också viktigt att vi riktar oss till de kommunala förvaltningarna och till skolor med information, säger Axum Alvarez Gandolff.
  Hon anser att vi ska göra vad vi kan för att förändra världen i positiv riktning.
  – Det är viktigt att barn inte behöver jobba utan får gå i skolan och att alla får ett värdigt liv.

Fairtrade City lanserades i Sverige år 2006. Diplomeringen har funnits sedan 2000 i Storbritannien och i dag är drygt 630 kommuner i Europa, USA, Kanada och Australien Fairtrade City-diplomerade. I Sverige rör det sig om 46 kommuner.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Sara Geijer