Rättvisare kommuner med ungas hjälp


Elever hjälper politiker. Hjalmar Jernström, Nadia Norell och Emelie Thid från Brinellskolan i Fagersta planerar för hur de ska arbeta med beslutsunderlaget om Fairtrade City i Fagersta.


När de tre Bergslagskommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg ansöker om att bli Fairtrade City tar de hjälp av ungdomar. Elever från Brinellskolan och Bergslagens folkhögskola undersöker förutsättningarna och gör beslutsunderlag till politikerna.

Aggi Busiakiewicz är lärare på Brinellskolan i Fagersta. Hon är dessutom ansvarig för ett projekt om samhällsentreprenörskap i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg. I början av maj bjöd hon in elever från Brinellskolan och Bergslagens folkhögskola till folkhögskolan för att informera om Rättvis handel och Fairtrade City. Aggi Busiakiewicz redde ut begreppet samhällsentreprenörskap.
  – Samhällsentreprenörer vill göra världen bättre. De använder företagsamhet för att nå sitt mål.

Hon förklarade för eleverna att de skulle få ett hedersuppdrag, nämligen att ta fram beslutsunderlag för kommunerna inför deras ansökan att bli diplomerade som Fairtrade City. Förhoppningen är att de tre Bergslagskommunerna ska bli de första ”rättvisemärkta” i länet.
  Under dagen på folkhögskolan delades eleverna in i grupper, en för respektive kommun och en som ska förbereda en inspirationsdag.
  De började genast planera för hur de ska lägga upp arbetet. Ungdomarna ska bland annat kartlägga hur mycket rättvisemärkta varor som finns i butikerna och hur många caféer, restauranger och arbetsplatser som serverar och dricker Rättvisemärkt kaffe. De ska även intervjua politiker och medborgare om hur de ser på Rättvisemärkt, liksom inköpsansvariga i kommunerna.

Hjalmar Jernström som går tredje året på Brinellskolan i Fagersta är mycket positiv till uppgiften.
– Det här är annorlunda och mer kreativt än vanliga skoluppgifter. Det känns viktigt att jobba med Fairtrade.

Att Fairtrade City skulle ingå i projektet för samhällsentreprenörer var ingen självklarhet. Aggi Busiakiewicz berättar att hon för egen del har ett stort intresse för rättvisefrågor och att hon tycker att det passar bra in i projektet.
  – Det handlar egentligen om att kartlägga de samhällsentreprenörer som redan finns och sprida kunskap om begreppet.
  Aggi Busiakiewicz har intervjuat personer med stort engagemang, exempelvis de som arbetar med byalag och grön rehabilitering. Nu planerar hon för en kväll då traktens entreprenörer ska träffas och äta middag tillsammans.
  – Det finns ett stort behov av nätverk och möjlighet att träffas.

Text och Foto: Marita Gustavsson