Mångsysslande bonde
lockar med safari


Bor på landet.
Lena Ryberg Ericsson bor utanför Köping med sin familj. Hon är ekologisk lantbrukare och keramiker. Dessutom ordnar hon upplevelser och konferenser i företaget Bondesafari.

Gröna Draken möter Lena Ryberg Ericsson.

Lena Ryberg Ericsson

Ålder: 44 år

Yrke: Lantbrukare, keramiker. Delägare i företaget Bondesafari som ordnar upplevelser i bondemiljö.

Familj: Maken Anders, barnen Johanna 13 och Benjamin 10.

Bor: På en gård i byn Rasgärde i Munktorp utanför Köping.

Favoritmat: Välhängt lamm med rödvinssås och rotfrukter. Serveras med en klick matlagningsyoghurt kryddad med vitlök och salt. Ett gott rött Kravcertifierat vin till.

Senast lästa bok: Desirada av Maryse Condé, i vilken tre generationer kvinnor och kolonialismens övergrepp skildras.

Levnadsregel: ”Underskatta inte betydelsen av kaos”. Där lär man sig att det enda vi kan kontrollera i livet är vilken attityd vi väljer att närma oss våra utmaningar med.

 

Lena Ryberg Ericsson har ett starkt engagemang för hållbarhet och brinner för småskalig produktion och närproducerad mat.
  – Det är dags att vi får ett annat förhållande till maten och bryter upp invanda mönster, säger hon bestämt. Hon vill öka förståelsen för hur maten framställs och hur grödorna växer. Och det sker lättare om människor har möjlighet att besöka lantgårdarna, och får vara nära djuren, känna doften av hö, höra ljudet av bäcken och vinden i skogen.
  – Det är så viktigt att få insyn i den här världen för att förstå sammanhangen. Idag är det många barn som tror att köttbitarna som ligger i varudisken är producerade i någon industri. Men hur ska de veta något annat, när de aldrig får chansen att vara på en gård. Därför har vi inlett ett samarbete med skolan.

Det är inspirerande att lyssna på Lena Ryberg Ericsson. Hon är verkligen engagerad och hennes glädje smittar av sig. Man kan se i hennes ansikte att hon envist kommer att driva småskalighet och närproducerat tills hon får gehör. Hon fixar kaffe i det trivsamma stora köket, samtidigt som hon pratar med oss och pysslar om sonen Benjamin som är lite krasslig.
  De båda hundarna Gimli och Starlet springer runt benen på henne och tävlar om uppmärksamheten.
  Lena Ryberg Ericson har precis kommit hem från ett möte om något som kallas för ett ”Smakfullt Äventyr – en gastronomisk resa från slott till koja”. Det är en mässa i höst för mat och upplevelser från Bergslagen ner till Mälaren. Det finns många inspirerande matproducenter, förädlare, handlare, restauranger och upplevelsearrangörer som liksom hon själv brinner för småskalighet och närodlat. De får här en chans att visa upp sig.
  – Vi ska dessutom göra en matkarta i utställningshallen och beskriva var du kan äta västmanländsk närodlad mat. Man kan fundera varför inte de närproducerade varorna ligger längst fram i varudiskarna.
  – Visst låter det spännande? säger hon och fortsätter:
  – Det pratas mycket om rättvisemärkt. Men våra produkter är väl rättvisemärkta om några. De anställda har lagstadgade villkor och våra varor produceras efter landets strikta miljö- och livsmedelshanteringslagar.

Lena bor med sin familj på en lantgård bara några kilometer utanför Köping. Efter en lång, tuff vinter har våren kommit på allvar. Blåsippor och vitsippor tittar upp bland löven och backen upp mot huset är alldeles blå av rysk vårstjärna. Hönsen går fritt utomhus och Lena måste säga till hundarna på skarpen De vill gärna jaga hönorna om de får en chans.
  – Visst är det väl alldeles fantastiskt vackert på landet, säger hon och pekar ut över ängarna där hästarna går och betar.
  Lena och maken Anders odlar ekologisk spannmål. Dessutom driver hon företaget Bondesafari tillsammans med Susanne Gustafsson, som också är lantbrukare. De fick idén när de tillsammans med LRF Mälardalen förra året genomförde en bondesafari med besök på olika gårdar.
  – Deltagarna var lyriska och då kom vi på att vi skulle utveckla idén till ett konferens- och upplevelseföretag, säger Lena Ryberg Ericsson.
Nu har de inrett ett spannmålsmagasin som har plats för 50 deltagare. Där erbjuder de förutom konferenser även upplevelser i form av yoga, massage, föreläsningar och kurser i ämnen som retorik, gruppdynamik och jakt och viltvård.

Men Lena har flera strängar på sin lyra. Hon är även keramiker och erbjuder kurser och temakvällar där deltagarna får prova på att göra egna alster.
  – Vi har jätteroligt tillsammans. Det är inspirerande även för mig, säger hon och skrattar.
  När vi vandrar tillbaka från keramikverkstaden blir hon genast allvarlig igen.
  – Vi som driver småskaliga lantbruk har verkliga utmaningar framför oss, säger hon. Lena Ryberg Ericsson är medveten om att många konsumenter upplever att maten kostar för mycket. Samtidigt är det många småjordbrukare som inte har råd att fortsätta driva småskalig matproduktion.
  Så frågan är var vinsten ska hamna. Är det i slakt- och förädlingsled, hos handlaren eller var? funderar hon.
  – Om vi småodlare får ekonomi i vår produktion och bättre betalt för våra varor, så går det att rädda ett hållbart lantbruk och en levande landsbygd.

Text: Lilian Haraldsson
Foto: Peter Krüger