Vi måste lyfta blicken för att förstå

Jag hade fel när jag i förra numret av Gröna Draken skrev att den gångna vintern var den kallaste i mannaminne. Tvärtom var vinterperioden januari-mars en av de varmaste i historien, visar ny statistik från den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Om man ser till hela jordklotet förstås, och inte bara till Europa och USA. Globalt sattes dessutom värmerekord i både mars och april. Det har aldrig varit så varmt under hela 1900-talet.
  Som i så många andra sammanhang har vi svårt att lyfta blicken utanför vår egen horisont. Varför har medierna bara rapporterat om snö och kyla och inte om medeltemperaturer på upp till fem grader över det normala i Afrika, Kanada och på Grönland?

Både klimathotet och många andra stora miljöproblem är globala. Därför är det för medierna viktigt att ha ett globalt perspektiv i sin bevakning. Gröna Draken ska dra sitt strå till stacken genom att i större utsträckning göra internationella utblickar. Både för att försöka förstå hur globala skeenden påverkar oss lokalt och för att få en mätare på hur vi ligger till i förhållande till andra länder. Med start redan i det här numret inför vi en ny avdelning i tidningen som vi kallar Utblick – Omvärlden, med Martin Wänerholm som redaktör. Martin jobbar till vardags som kemist på länsstyrelsen, men han är också journalist. Bland annat har han medverkat på Dagens Nyheters vetenskapsredaktion. Utblickarna kommer inte bara att vara geografiska, utan även riktas mot andra typer av världar som till exempel forskarvärlden.

Att lyfta blicken handlar också om att se omvärlden hemma och alla de människor som flyttat hit från andra länder. Många är nyfikna på den svenska naturen – men kan också uppleva den som skrämmande. Människor från andra kulturer bär med sig viktiga erfarenheter, som de säkert gärna delar med sig av om de får en chans. Förbundet Agenda 21, den organisation som står bakom Gröna Draken, har startat ett nytt projekt som kallas Fler möter hållbar utveckling. Målet är, som du kan läsa om längre fram i tidningen, att engagera fler människor med annan etnisk bakgrund än svensk, i arbetet för en hållbar samhällsutveckling.

Annars bjuder vi som vanlig på intressant läsning inom en rad olika områden och tipsar om hur du kan leva mer miljövänligt, rättvist och klimatsmart. Bland annat lär vi ut hur du kan festa ”grönt” i sommar. Och så fortsätter pengaskolan Rena pengar, där vi berättar om hur du genom ditt pensionssparande kan bidra till en bättre värld.

Trevlig läsning!!


  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se