Mer hållbart när olika kulturer möts

Schyssta bananer. Vilma Byary var med i teckningstävlingen och ritade bananer under vårfesten på Råby i Västerås.
Genom att aktivt vända sig till människor som flyttat till Sverige från andra länder vill Förbundet Agenda 21 nå längre i sitt arbete för hållbar utveckling. Under vårfesten i bostadsområdet Råby i Västerås ordnade förbundet naturguidning och tipspromenad och informerade om rättvisemärkta varor.
Vädret var inte särskilt vårlikt under vårfesten den 8 maj, men många av aktiviteterna ägde rum under tak inne i Råby centrum. Där var det liv och rörelse, musik, fiskdamm och försäljning. Sarah Kasstoun och Amal Sifri från Libanesiska föreningen sålde hummus, piroger och tabbouleh, libanesisk mat som hade stor åtgång. Andra bjöd ut skivor, konst eller kläder. Kommunpolitiker blev utfrågade om stort och smått, intresset från Råbyborna var så stort att fler stolar fick ställas fram.
Från Förbundet Agenda 21:s bord utgick en tipspromenad och där kunde barn även delta i en teckningstävling på temat ”Go bananas för Rättvis handel”. Priserna i tipspromenaden och teckningstävlingen var rättvisemärkta produkter.
– Vi vill uppmärksamma att det är World Fairtrade-dagen som firas över hela världen i dag, förklarade Sara Wallentin vid Förbundet Agenda 21.
Under vårfesten ansvarade Sara Wallentin för två naturguidningar med tolkning till somaliska och arabiska. De gick en promenad i skogen nära Råby centrum och Sara berättade om vårtecken, allemansrätten och vad som växer i skogen.
Anledningen till att Förbundet Agenda 21 engagerade sig i vårfesten på Råby är projektet ”Fler möter hållbar utveckling” som förbundet driver. Sara Wallentin berättar att projektet handlar om att fånga det engagemang som redan finns kring miljö och hållbar utveckling, bland människor som är nya i Sverige.
– Vi har inte lyckats nå ut till nya svenskar med de frågor vi jobbar med. Genom projektet hoppas vi få nya kontakter och samarbeta med de föreningar som finns.
Förbundet Agenda 21 ska göra en inventering av olika gruppers önskemål och erbjuda studiecirklar, föredrag, utflykter och samtal om hållbar utveckling utifrån förbundets tidning Gröna Draken.
– Genom att bjuda in till naturutflykter kan vi inspirera människor som inte är vana att vara ute i naturen att komma ut och upptäcka vilken tillgång den är.
Projektet handlar även om miljön i hemmet; kemikalier, städning och matlagning. I maj var det en klimatsmart grillkväll på Råby.
Förbundet Agenda 21 vänder sig med projektet även till församlingar och olika religiösa inriktningar för att diskutera skapelsen och synen på naturen. En miljögudstjänst planeras i Surahammars församlig den 30 maj, då det också blir loppis i församlingsgården.
Text:
Marita Gustavsson
Foto: Ronja Honkala
|