Jakten på den schyssta pensionsfonden

En tredjedel av förmögenheten i de fonder som går att välja i premiepensionsvalet omfattas av etiska och/eller miljömässiga kriterier. Men reglerna ser väldigt olika ut, någon gemensam standard för vad som får klassas som en ”hållbar fond” finns inte.

Vill du välja pensionsfond på ett etiskt och miljömässigt hållbart sätt finns dessvärre inga enkla riktlinjer. Som vi skrev i förra numret av Gröna Draken handlar det mycket om att fundera över dina egna värderingar, och sedan jämföra med fondbolagens kriterier.
  Men som tur är finns det användbara hjälpmedel. På den ideella föreningen Fair Trade Centers hemsida hittas en ”Etikbarometer” där de åtta vanligaste fonderna i premiepensionssystemet med så kallad ”miljö-etisk märkning” (M/E) jämförs utifrån vissa kriterier. Barometern bygger på rapporten Etiska fonder – för en bättre värld? (2010) som uppmärksammade stora skillnader mellan fonderna.

Tre kategorier
Vissa av fonderna exkluderar utvalda branscher (såsom vapen, tobak, alkohol och pornografi), andra utesluter specifika företag som har brutit mot internationella normer (såsom FN-konventioner), och en tredje kategori fonder försöker på ett mer aktivt sätt påverka företagen i en mer miljömässigt och etiskt hållbar riktning.
  – Det är svårt att säga om det ena arbetet är bättre än det andra, säger Christopher Riddselius på Fair Trade Center. Vi säger inte att det är dåligt att exkludera vissa branscher eller företag som bryter mot olika konventioner. Men kanske finns det större chans att påverka företagen i rätt riktning genom att satsa på ett fondbolag som arbetar aktivt mot företagen, genom till exempel kontroller eller röstning på bolagsstämmor.

Läs det finstilta
Joakim Sandberg, som är forskare i global etik vid University of Birmingham, och inriktad på ansvarsfulla placeringar, är kritisk till fondbolagens påverkansarbete.
  – Det är få utanför fondbolagen själva som vet hur stark etisk ställning de tar där de verkar. Vad jag sett på de svenska fondbolagen, är att de i vissa små frågor har röstat emot styrelsen, men de röstandelar som de representerar är oerhört små, säger han.
  Det enda som krävs för att få en fond M/E-märkt av pensionsmyndigheten är att fondbolaget ger information om hur de själva definierar sina etiska eller miljömässiga kriterier, samt att de till viss grad följer upp dessa. Om man är etiskt kräsen gäller det alltså ta fram luppen och lusläsa det finstilta för att vara säker på vart sparslantarna går. Den som inte gör något val alls får sin premiepension placerad i den så kallade Premiesparfonden, vars kriterier baseras på uteslutning av företag som brutit mot internationella normer.

Miljöteknikföretag
Är du intresserad av fonder med specifikt miljöteknikföretag går dessa att hitta genom att på pensionsmyndighetens webbplats söka bland de miljö-etiska fonderna under kategorin ”övriga branscher”. Ett tredje alternativ, för den som känner sig obekväm med alla aktiefonder, kan vara räntefonder med statspapper (räntebärande värdepapper utgivna av stater).
  Så ta dig en funderare och känn efter – vartåt pekar din moralkompass?

Text: Ingemar Gustavsson