Mötesplatser löser flera samhällsproblem

Projektledare. Nuri Özer ledde byggnationen av Syrisk Ortodoxa kyrkan. Även om syrianerna är integrerade i det svenska samhället är det viktigt att behålla den ortodoxa traditionen och tron, anser han.

Gröna Draken möter Nuri Özer.

Nuri Özer

Familj:
Fru Laila och barnen Marcel och Claudia.

Bor:
Vallby i Västerås.

Favoritmat:
Kutle – syrianska kroppkakor med köttfärs som med fördel avnjuts med tzatziki.

Favoritdjur:
Duva.

Favoritmusik: Worldmusik – folkmusik från olika länder.

Gillar att göra på fritiden:
Fiskar i Mälaren
och planerar för en lokalförening i Svensk brev-duveförening.

Semestrar gärna:
I Turkiet.

Religion:
Kristen syrisk ortodox.

Nuri Özer har levt och arbetat mångkulturellt i hela sitt liv. Först som en del i den sjudande mångmiljonstaden Istanbul, sedan som tjänsteman i Sverige på Migrationsverket i 14 år. Numera sitter han i korsvirkeshuset i Västerås som konsulent och verksamhetsansvarig för Västmanlands kommuner på Studieförbundet Bilda, region Svealand.
  Utanför fönstret, mot Svartån, flaxar duvor förbi och kuttrandet ligger som en meditativ slinga i bakgrunden för vårt samtal. Duvorna har verkligen valt rätt fönster om de vill ha uppskattning för sina flygkonster; Nuri älskar nämligen natur och djur, speciellt duvor. Han tycker de är fascinerande varelser som kan hitta ett hem och leva gott överallt i världen. På sätt och vis representerar de Nuris livstema.

Nuris specialområde som konsulent är ortodoxa, österländska kyrkor och traditioner samt mångkulturella möten. Och han lever som han lär. I bostadsområdet Vallby bor ett tiotal olika nationaliteter som samlats kring Nuris mångkulturella evenemang ”Vallbydagarna”. Liknande evenemang arrangeras även i övriga delar av länet. Kärnan i verksamheten är att skapa mötesplatser där man får möjlighet att se andra som de är, och även själv bli sedd med ”toleranta” ögon.
  – Jag tror att det är lösningen på flera problem i vårt samhälle, både när det gäller skillnader mellan vuxen- och ungdomskulturen och olika nationaliteter som ska leva tillsammans. Det är enklast att tolka den man möter utifrån den etikett man klistrat på i förväg.

Lösningen för ett hållbart mångkulturellt samhälle är att se människan bakom och att själv bli behandlad på samma sätt, anser han. Det är viktigt att vara tolerant mot människor, både mot svenskar och mot dem som kommer från andra kulturer. Däremot ska vi inte vika en tum från våra lagar om mänskliga rättigheter och jämlikhet, hävdar Nuri bestämt.
  Han menar att mångfald inte kan ske enkelriktat, det är med andra ord inte bara de som flyttar till Sverige som ska integreras i de svenska förhållandena. Svenskar måste också ta till sig den nya mångkulturella verkligheten. Nuri berättar att det Istanbul han minns från sin tonårstid fungerade så: kristna, syrianer, armenier, greker och muslimer levde sida vid sida och berikade varandra. Det är när en ”tradition” tar över, och anser sig ha större rätt att uttrycka sig och leva, som det mångkulturella blir en grogrund för konflikter.

Nuri har bott över 30 år i Sverige och kunde besöka sitt gamla hemland Turkiet på sin semester för ett år sedan. Han flyttade från Turkiet innan han gjorde militärtjänsten och har heller inte deltagit i något krig. Det innebar tidigare att Nuri inte kunde resa tillbaka utan att få fängelse.
  – Förra året, 32 år efter flytten till Sverige, reste jag tillsammans med familjen till Alanya, ett vanligt charterturistmål i Turkiet. Min fru och barnen kom in utan problem, mitt pass vände de på ett antal gånger innan de sa att jag fick gå genom tullen. Det kändes fantastiskt att kunna återvända och tillsammans med familjen uppleva det land och den kultur som jag kommer ifrån. Nu planerar jag för en resa till min gamla hemstad Istanbul. Det ska bli intressant att se om man fortfarande kan leva i god samexistens som förut. Tyvärr har jag hört att det är svårt för kristna minoriteter. Men jag vill se det med egna ögon först, innan jag tar ställning.

Att vara kristen syrisk ortodox innebär inte bara att tro på Gud för sig själv, utan att man delar med sig av hela sin kultur, landstillhörighet, tradition och tro. Kyrkan är därför en viktig mötesplats. Nuri Özer var projektledare för byggnationen av Syrisk Ortodoxa kyrkan på Vallby som invigdes 2000.
  – Det är viktigt för oss att kunna träffas och dela vår tillhörighet med varandra, trots att de flesta syrianer som bor i Sverige, verkligen är ”svenskar” och inte skulle kunna tänka sig att flytta tillbaka till Turkiet. Vi har verkligen velat integrera oss i det svenska samhället, men samtidigt är det också viktigt för oss att behålla vår ortodoxa tradition och tro.
  Den ortodoxa traditionen bygger på enkelhet och att leva i samklang med naturen, berättar Nuri.
  – Precis som det står i Bibeln, att vi ska förvalta skapelsen. Det sitter i ryggmärgen, i alla fall hos oss lite äldre. De yngre behöver ofta bli påminda om detta förhållningssätt, därför erbjuder vi nu studiematerial som handlar om hållbar utveckling, både ur ett miljöperspektiv och ett mångkulturellt perspektiv. För mig hör det ihop.

Text: Lena Bergquist
Foto: Kim Lill