Lätt att vara kommunalråd i Fagersta

– Jag tycker det är mirakulöst lätt att vara kommunalråd i Fagersta. Det finns så mycket duktigt folk omkring mig att det inte finns anledning för mig att lägga mig i allting, säger Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta.

Stig Henriksson är förmodligen landets populäraste vänsterpartist. Sedan han blev ordförande i början på 1980-talet har stödet för partiet stadigt ökat.
  I valet 1998 fick partiet 44 procent av rösterna och Stig Henriksson blev kommunalråd. I valen därefter har stödet vuxit. Nu har vänsterpartiet en klar egen majoritet i kommunfullmäktige.
  Och det beror till stor del på Stig Henriksson. Handlaresonen från Norrbotten som fortfarande får användning för sin barndoms tungomål meänkieli, tornedalsfinska, när han talar på Finska föreningen i Fagersta.
  Som kommunalråd har han varit en annorlunda vänsterpartist, en som sänkt skatten åtta gånger och gynnat företagsamheten.
  Vilket inte betyder att han är marknadsliberal. Han ogillar starkt att privatisera vissa offentliga verksamheter, som exempelvis skolan. Friskolor ökar segregationen och försvårar för elever från studiesvaga miljöer, elever vars föräldrar inte har ekonomi eller motivation att skicka sina barn till friskolor, anser han.
  – Konkurrens är nog bra, men den är bara en faktor att tänka på. Det finns fler. Om man bara ser till konkurrensen så blir det inte hållbart. Vi har ganska många sådana söndringar i samhället idag, säger han.
  – När människor själva kan göra ett verkligt val, när de har en chans att bedöma värdet av en vara eller en tjänst – då är konkurrens bra. Men det är en annan sak med exempelvis komplex sjukvård.

Vad innebär det att styra en kommun? Hur mycket handlar det om att göra de ”kommunalgråa” verksamheterna effektiva och hur mycket om att ändra samhällets utveckling?
  
– Båda är viktiga. Om vi ska bygga ett samhälle så måste vi ha en gemensam sektor som fungerar. Men det räcker inte, vi måste också ha människor som är företagsamma inom olika sektorer. Först då blir det dynamik, säger han.
  Skolan betecknar Stig Henriksson som ”extremt viktig” i kommunpolitiken; barn och ungdomar kan ju inte flytta om tillvaron inte fungerar för dem. Därför har Fagersta också satsat särskilt på skolan – inte minst på jämställdhet.
  – Jämställdhet är en rättvisefråga, men det är också en tillväxtfråga för Fagersta, säger Stig Henriksson.

Framtiden då? Ja, det gäller att hålla siktet inställt lagom långt bort i tiden och inte låta de akuta frågorna dominera alltför mycket, menar Stig Henriksson. Han tycker att politiker i allmänhet sysslar för mycket med fördelning och för lite med utveckling. Fortfarande är alltför många ”cykelställspolitiker” som föredrar att engagera sig i de små frågorna.
  – Vi ”upphöjs” i valen till ledare – inte för att se ned på folk, utan för att kunna se lite längre. Ledarskap handlar om att se vad som behöver göras på lite längre sikt.