Västerås vill bli Fairtrade City


Frukostmöte. Maria Fors, VD för Västerås Citysamverkan, ser gärna fler rättvist producerade varor i Västerås.


Det är en fördel för Västerås om vi kan tala om att vi har schysta produkter, att många butiker har Rättvisemärkta varor. Det framhöll Maria Fors, VD i Västerås Citysamverkan, när handlare i Västerås centrum träffades vid ett frukostmöte.


Det var knökfullt i lokalen på Miljö-och hälsoskyddsförvaltningen när företagare i Västerås Citysamverkan samlades till frukostmöte. Till frukostmackorna och kaffet berättade Andreas Porswald, kommunalråd i Västerås och vice ordförande i Förbundet Agenda 21, om tanken på att Västerås ska bli Fairtrade City. Kommunen vill öka andelen produkter med social och rättvis märkning i sin egen upphandling. Genom att bli Fairtrade City ska även varor som är etiskt tillverkade öka i stadens butiker.
  – Kommunstyrelsen vill samverka med handeln och få kunderna att konsumera mer schysta produkter, sade Andreas Porswald.
  Catja Kaloudis, som driver företaget Fair 4 Us, redde ut begreppen om olika märkningar, Rättvisemärkt och kriterier för Fairtrade City.
  – 218 miljoner barn i världen arbetar i stället för att gå i skolan. Många konsumenter vill veta hur varorna är tillverkade och att det har skett på ett ansvarsfullt sätt, sa hon.
  Det var 2006 som Fairtrade City lanserades i Sverige. Diplomeringen har funnits sedan 2000 i Storbritannien och i dag finns det?drygt 630?Fairtrade City-diplomerade kommuner?i Europa, USA, Kanada och Australien.
  Catja Kaloudis betonade att det krävs en samverkan mellan olika aktörer i samhället för att bli diplomerad som Fairtrade City. Och att mycket handlar om information.
  – Det måste finnas en styrgrupp med representanter från kommunen, näringsliv, handeln och frivilligorganisationer.


Även om utbudet av Rättvisemärkta produkter är begränsat än så länge var handlarna vid frukostmötet intresserade av Fairtrade City.
  – Ni kan i varje fall fika Rättvisemärkt på era arbetsplatser, berättade Catja Kaloudis.
  Jessica Aronsson från Klippstugan hakade på och sa att de serverar 50 koppar kaffe till sina kunder varje dag. Kaffe som gärna kan vara Rättvisemärkt.
  Maria Fors, VD för Västerås Citysamverkan, ser positivt på planerna med Fairtrade City.
  – Ju fler som får information om detta, desto fler kommer att bli intresserade och engagerade.

Fairtrade City är en diplomering som innebär att kommunen lever upp till kriterier om etisk upphandling och att de arbetar aktivt med information. Det ska också finnas ett utbud av etiskt märkta produkter i butikerna i kommunen. Läs mer www.rattvisemarkt.se

text och foto: Marita Gustavsson