Vi ska delta mer i debatten




Olle Thorell, ny ordförande i Förbundet Agenda 21

Miljön är den i särklass största fråga som beslutsfattare har att hantera. Det anser Olle Thorell, riksdagsledamot från Surahammar och nyvald ordförande i Förbundet Agenda 21.
  – Miljöfrågorna kan inte lämnas över till några särskilt intresserade, utan måste vara en integrerad del av hela samhällsutvecklingen, säger han.

För egen är det inte något nymornat intresse. Insikten om miljöfrågornas betydelse fick han redan i 20-årsåldern när sälarna dog i Östersjön, ozonskiktet tunnades ut och kärnkraftsolyckan i Tjernobyl blev en väckarklocka för många människor.

Tjugo år senare handlar det inte längre om separata miljöfrågor som kan stoppas in i särskilda fack, anser Olle Thorell. Allt är integrerat och det krävs mer helhetssyn för att kunna bygga ett hållbart samhälle.
  – Det handlar egentligen om allt vi har omkring oss; maten, vattnet, luften, skogen och hur vi lever våra liv.
  Olle Thorell säger sig vara en obot- lig optimist. Han tror att allt fler kommer till insikt om sakernas tillstånd och vad som måste göras för att samhället ska utvecklas i en mer hållbar riktning. Det gäller både privatpersoner och beslutsfattare.
  Men samtidigt behövs det krafter i samhället som driver på utvecklingen i rätt riktning. Förbundet Agenda 21, den ideella förening som han sedan drygt en månad tillbaka är ordförande i, är en sådan katalysator. Förbundet ger bland annat ut tidningen Gröna Draken, ordnar utbildningar och driver olika projekt och kampanjer.
  –Vi kan serva andra med vår expertkunskap, driva på företag och organisationer och knyta ihop arbetet, säger han. En av de saker han som ny ordförande tror sig kunna bidra med är ökad opinionsbildning.
  – Förbundet Agenda 21 tar inte politisk ställning, men vi har ända åsikter i olika frågor. Vi kan nog bli vassare, sticka ut hakan och delta mer i debatten.

Olle Thorell har som socialdemokratisk riksdagsledamot en plats i ut- rikesutskottet. Något som han tror kan komma förbundet till nytta när det gäller omvärldsanalys och kunskaper på det internationella planet.
  Som gammal lärare vurmar han även mycket för den folkbildande roll ha tycker att Förbundet Agenda 21 har. Det finns stora kunskaper bland de 90 medlemsorganisationerna och genom Gröna Draken har förbundet ett bra redskap för både opinionsbildning och folkbildning, framhåller han.
  – Det är unikt att ha en egen tidning som vi fyra gånger per år kan nå 260 000 människor med. Kan vi sen utveckla vår hemsida och i större utsträckning knyta ihop den med papperstidningen blir vi ännu slagkraftigare.

Hur Gröna Draken, med sina 15 år på nacken, ska fortsätta att utvecklas var en av de frågor som diskuterades vid en styrelsekonferens som Olle Thorell ledde i mitten av maj.
  Styrelsen gjorde också en genomgång av de målområden och projekt som förbundet arbetar med, bland annat Fossilfritt Västmanland 2015, Rena Västmanland, företagscertifiering och olika skol- och ungdoms-projekt.
  – Inriktningen på arbetet ligger fast säger Olle Thorell. Vi ska arbeta brett och heltäckande, men vi kan samtidigt inte springa på allt. Det viktiga är att vi jobbar långsiktigt och håller fast vid de frågor förbundet har prioriterat.

I dagarna är det 15 år sedan Förbundet Agenda 21 bildades. Olle Thorell är den sjunde ordföranden sedan starten. Vad tror han om fram-tiden, hur ser det ut om ytterligare 15 år?
  – Då har förbundet mångdubbelt fler medlemsorganisationer och vi är en viktig kraft och auktoritet inom de frågor vi arbetar med. Gröna Draken finns kvar, både på nätet och i någon fysisk form. Och dessutom tror jag att vi verkar inom ett betydligt större geografiskt område än vi gör idag.

text och foto: Kjell Gustavsson