På jakt efter en reko kasse

Kristoffer, Veronica

?Lite mer skonsamt. Miljömärkta produkter är det ofta inget större problem att hitta, konstaterar Kristoffer Jasinski t h och Veronica Bärekrans Stange. Men utbudet är fortfarande smalt. Och Rättvisemärkt är det ont om.

Nej, det är inte så lätt att hitta Rättvisemärkta produkter. Det konstaterar Kristoffer Jasinski efter att ha sökt kors och tvärs genom Ica Centrum i Fagersta.

Kravmärkt och ekologiskt finns. Men Rättvisemärkt, med märket Fair Trade, tycks inte ha slagit igenom.
   Före besöket berättar Kristoffer Jasinski att han till vardags gärna köper närodlat och ekologiskt.
   – Men det känns som att vi inte har råd att bara köpa Kravmärkt. Vi har tre barn, och bara mjölkkostnaden är flera hundra kronor i månaden, säger han medan han lirkar loss kundvagnen.

Rättvisemärkta basvaror
Nu handlar det om att undersöka om det går att handla basvaror som är Rätt-visemärkta eller ekologiska. Hur är läget i Ica Centrum?
   Kristoffer traskar in genom dörrarna och får sällskap av butikschefen Veronica Bärekrans Stange, som lotsar honom mellan hyllorna.
   Den första anhalten är bröddisken. Snabbt konstaterar Kristoffer att det som finns är ekologiskt knäckebröd. Det får duga.
   Nästa punkt på listan är mikrofiberduk för rengöring. Miljömärkt sådan finns.

Billigare när efterfrågan ökar
Vidare till pastahyllan. Veronica Bärekrans Stange hjälper till att leta, men utbudet av reko pasta är litet. Rättvisemärkt finns inte alls. En förpackning ekologisk fullkornspenne åker ned i vagnen.
   – Med Rättvisemärkt har vi inte kommit så långt än, men efterfrågan på ekologiskt ökar hela tiden. Trots att det fortfarande är lite dyrare så köps det av fler och fler. Och när efterfrågan ökar, så växer volymerna. Det gör att varorna kommer att bli billigare, säger Veronica Bärekrans Stange.
   Till pasta behövs en sås. Men bland de färdiga pastasåserna finns varken Krav- eller Rättvisemärkt.
   Första riktiga framgången kommer vid kaffehyllan. Hela två Rättvisemärkta sorter: Löfbergs Lila och Arvid Nordqvist.
   Tedrickaren Kristoffer Jasinski frågar förhoppningsfullt om det kanske även finns te som är Rättvisemärkt? Nej, tyvärr – inte ens ekologiskt står att finna.
   Det Rättvisemärkta kaffet kostar nio kronor mer per halvkilo.
   – Men jag kan mycket väl tänka mig att köpa det ändå. Per kopp blir det bara några ören, säger Kristoffer och låter ett paket glida ned i vagnen.
   Sedan väntar det svåra: att hitta en god smaksättning till pastan. Kristoffer Jasinski gillar curry.
   Vindaloo curry är den enda som räknas – men den är slut! Nåja, det går att fixa själv med crème fraîche och någon krydda därhemma, konstaterar han.

Bananerna slut
Nästa anhalt gäller smörgåspålägg. Men ost, leverpastej eller salami finns varken som Rättvise- eller Kravmärkt.
   – Jag tror säkert att det kommer snart i hyllorna. Antalet ekologiska varor ökar hela tiden, säger Veronica Bärekrans Stange.
   Så kommer vi fram till de ekologiska varornas paradområde: frukt och grönsaker. Här finns ekologisk vitkål, selleri, gurka, tomat, pepparrot, lök, potatis och jordärtskockor. Ekologiska äpplen finns, liksom bananer.
   – Vi brukar ha Rättvisemärkta bananer, men idag är de slut, säger Veronica Bärekrans Stange.

Närodlat eller ekologiskt?
Kristoffer Jasinski tvekar lite vid potatisen, men väljer sedan en närproducerad sort framför den ekologiska.
   – Det här är en vara som väger mycket, och då blir det viktigare hur långt den transporteras, säger han.
   Vid mejerihyllan finns Kravmärkt mjölk, smör och ägg. De är dessutom lokalt producerade. Men ris finns varken Rättvise- eller Kravmärkt. Resultatet blir detsamma för fisk och kyckling.
   – Det här var inte mycket. Jag trodde att det kanske skulle finnas exempelvis choklad som är Rättvisemärkt.
   Och det gör det verkligen. Veronica Bärekrans Stange lyckas hitta en sort med den karakteristiska logotypen.
   – Nu blir alla i familjen glada, till och med barnen, ler Kristoffer Jasinski när han tar sig bort mot kassan.

Ganska hyfsat resultat
Dags att summera. Sammanfattningsvis blev det alltså tre Rättvisemärkta varor och resten är antingen miljömärkta eller närproducerade. Ganska hyfsat reko i alla fall.
   – För ett par år sedan skulle det inte ha funits mycket ekologiska varor. På så vis har det blivit bättre, konstaterar Kristoffer Jasinski innan han beger sig hemåt för att anrätta kvällens måltid: pasta med vegetarisk sås av crème fraîche och kryddor.

Text: Anders Jägeberg
Foto: Kim Lill