Trapperdrömmar

om fiske

 

Visst är det svårt att veta vilka sorters råvaror man ska köpa för att vara en god konsument. Både du och jag vet ju vid det här laget att vår konsumtion styr produktionen. Valde vi allihopa bara närodlat, Krav-, ekologiskt och Rättvise-märkt skulle det bli en himla fart i rätt riktning på producenterna. Grossister och butiker skulle som i ett trollslag byta sortiment. Och bland hyllorna skulle vi vandra nöjda och glada med helgongloriorna som enda energisnåla belysning.    Konsumentmakten är ofta mycket större än vi inser och säkert effektivare än alla politiska rörelser tillsammans.

   En annan sorts konsumentmakt kan vara att själv producera varorna eller skörda det som naturen erbjuder, ofta helt gratis. Vi kan till exempel fiska upp söndagsmiddagen ur en närbelägen sjö.

 

Naturligtvis måste man följa allemansrätten, betala sitt fiskekort och respektera reglerna kring vilken sorts fisk man får fiska. Reglerna finns ju där för att skapa ett bra och hållbart fiskebestånd som vi kan skörda överskottet av under många år framöver. Precis som med allt annat som naturen erbjuder. Bor man i stan innebär det i och för sig en annan negativ faktor, att man kommer att släppa ut en del koldioxid när man tar bilen till blåbärsskogen eller till en fiskesjö, vilket förstås inte är bra.

   Men jag har inga planer på att erövra den där självlysande helgonglorian, så lite koldioxidutsläpp för den goda sakens skull får vara ok för mig.

 

För mig blir den stora utmaningen i sommar att lära mig fiska, att förstå abborrens och gäddans biologi och sjöarnas näringsväv. I mina fantasier ser jag mig själv sitta som en härdad trapper och grilla nyfångad fisk på någon gudsförgäten strandremsa. En fin och välkammad liten varg tittar fram bakom en tallstam och gnäller efter resterna, jag kastar välvilligt åt honom några tunga öringhuvuden, lutar mig tillbaka och klappar mig på magen.

   Så långt är vi i min fantasi. Väljer man sedan, som jag gjorde, fiskecentret i Malingsbo-Klotenområdet under en solig helg, så kan ni ju ana hur det blev. Men man ska inte förringa mycket och trevlig kontakt med andra hjälpsamma fiskare. För en novis som jag är det helt klart bättre än trapperfantasierna.

 

En annan variant på fiske för nybörjare som jag provat är att fiska i Mälaren från kajak eller kanot. Du behöver med andra ord inte en båt och fiskespön för tusentals kronor för att fiska. Ta med dig några vedpinnar i kanoten och ett pimpelspö. Sök efter bottnar med variation – djuphålor och grund – där trivs abborren.

   Om du skulle få några firrar: rensa fisken, krydda med citronpeppar och salt. Doppa en tidning i sjön så att den blir genomfuktad, vira in abborren i papperet och lägg paketet på glöden, vänd efter cirka fem minuter. Efter cirka tio minuter är en normalstor abborre färdig att läggas i nygjort tunnbröd som du bakar på den glöd som är kvar. Njut!

   Vad mer kan man begära av en ljummen sommarkväll i juni?

 

 

Hur man gör när man styckar, filéar och tillagar fisk… här hittar du många recept som är anpassade för olika fisksorter:

www.svenskfisk.se