Coop Extra Västerås: Svårt med Rättvisemärkt

Förhållandevis enkelt att få tag i ekologiskt då det gäller frukt och grönt, mjölk, fil, mjöl, kaffe. Betydligt svårare då det kom till fisk och kött. Fisk hittade jag ingenting, kött mer än dubbelt så dyrt eller mer.
   Något jag inte hittade var faktiskt bröd – vilket förvånade mig. Både vad gäller kött och bröd valde jag något som kunde betecknas som mer lokalproducerat, dock svårt med ursprungsmärkning. Rättvisemärkt var riktigt svårt – kaffe och te okej men i övrigt mycket klent.
   Överhuvudtaget tog det tid att handla om man vill vara konsekvent, fick leta länge – men det är väl delvis något man lär sig.
   Enligt Mikael, ansvarig för Frukt & Grönt, finns en mycket stor efterfrågan på ekologiska varor, mindre på närodlat och Rättvisemärkt. Han tror dock att Rättvisemärkt är något som kommer alltmer.
   Coop har valt att profilera sig inom det ekologiska sortimentet och satsar mycket på det under lång tid. Leverantörer är därför inte något problem på det området.
Tidigare hade ekovarorna en särskild hylla (frukt och grönt), men nu försöker man placera ut dem bland de övriga varorna – i syfte att påverka kunden att köpa dessa. Det har visat sig fungera väldigt väl.

Katarina Hogfeldt-Forsberg