Arboga planerar
för ny vårflod

 

 

Mer nederbörd kan vi räkna med framöver som en följd av klimatförändringarna. Det innebär att risken för översvämningar, ras och skred kommer att öka.

 

När Arboga kommun arbetar med en ny översiktsplan finns nu även klimatförändringarna med. Det berättar Rebecka Andersson, som är samhällplanerare i Arboga.

   – Vår nuvarande översiktsplan är från 1990, då var det ingen diskussion om de globala klimatförändringarna.

 

Visserligen tar planen upp att avgaser från trafiken ger luftföroreningar och att kraftig vårflod kan förorsaka översvämningar, men det är ett lokalt perspektiv.

I den nya översiktsplanen beskrivs Arboga som en del av regionen och världen.

   – Det är naturligt att vi tar med att klimatförändringarna kan innebära problem.

För Arbogas del handlar det framförallt om hur kommunen ska förbereda sig för de översvämningar som kan bli följden av mer nederbörd när klimatet förändras. Det är främst Hjälmaren och Arbogaån som riskerar att svämma över.

 

Vid den kraftiga vårfloden 1977 var det krisläge när vattnet i ån flödade tre meter högre än normalt. Även år 2000 var det översvämningar, dock inte lika kraftiga.

   – Det är ett problem att vår stadskärna ligger precis vid Arbogaån, säger Rebecka Andersson.

   De riksintressanta ågårdarna och även den övriga gamla bebyggelsen i Arbogas stadskärna ligger i riskzonen för att förstöras vid nya översvämningar.

   – Eftersom staden är byggd på lermark ökar risken för ras vid stora vattenflöden.

 

Rebecka Andersson berättar att beräkningar som SMHI gjort visar att industriområden i staden kan isoleras vid översvämningar. Det kan även bli problem med dricksvattenförsörjningen.

 

Förutom att förbereda sig för ett tänkbart krisläge vid översvämningar ska kommunen även arbeta mot klimatförändringarna.

   – Vi ska utarbeta en energi- och klimatstrategi för hur vi som kommun ska arbeta för att minska koldioxidutsläppen och vår klimatpåverkan, säger Rebecka Andersson.

 

Text: Marita Gustavsson