Hur klarar Sverige det nya klimatet?

 

 

Varmare och mer nederbörd

Sverige kommer att påverkas kraftigt av klimatförändringarna. Mälardalens klimat förväntas till exempel i framtiden likna det som är i norra Frankrike idag, fast med mer nederbörd.

   Detta leder visserligen till att energi från vattenkraften ökar och behovet av uppvärmning minskar. Tyvärr innebär det också ökad smittspridning och värmeböljor, vilket medför hälsorisker för både människor och djur.

 

Samhällsplanering

Klimatförändringar och extrema väderhändelser innebär risk för ras och översvämningar. Den kommunala samhällsplaneringen blir viktig eftersom nya risker ska undvikas vid framtida planering. Riskerna kräver också åtgärder av bebyggelse, vägar, järnvägar, el- och telenät samt VA-system.

 

Skogs- och jordbruk vinnare

Skogstillväxten beräknas öka och jordbruket gynnas av klimatförändringarna, samtidigt som skogs- och skördeskadorna blir större. Här behövs en anpassning för att dra nytta av fördelarna och undvika ökad användning av bekämpningsmedel. Något som annars kan påverka den biologiska mångfalden på ett negativt sätt.

 

Kostnadseffektiv klimatanpassning

Förändringarna av klimatet leder även till kostnader för anpassningsåtgärder. Om inga åtgärder vidtas blir kostnaderna ännu högre. Till exempel beräknas översvämning av bebyggelse kunna orsaka kostnader för över 100 miljarder kronor.

   För en kostnadseffektiv klimatanpassning krävs det att beslutsfattande inom olika samhällssektorer integreras med hänsyn till klimateffekterna.

   Sammantaget  innebär förändringen av klimatet både positiva och negativa effekter i Sverige. Men oavsett om vi lyckas hejda den globala uppvärmningen eller inte, så krävs att vi anpassar oss till de nya förutsättningarna.