Hantverk med miljötänkande

Glasarbetare

 

Carl Ryd och Lena Måwe driver Ramnäs Glashytta utifrån målsättningen att utveckla hantverket med mer miljövänliga metoder.

   – Två faktorer är särskilt viktiga för miljön, säger Carl Ryd. Dels att vi enbart arbetar med returglas, dels vårt sätt att använda energin.

 

Glashyttans närmaste granne är Schenströmska herrgården. Där serveras mineralvatten ur glasflaskor när det är konferens och andra tillställningar. De tomma flaskorna hamnar sedan i hyttans skottkärra, som Carl Ryd och Lena Måwe själva rullar den korta biten mellan byggnaderna.

   För att etiketterna ska lossna läggs flaskorna först i vattenbad. Sedan måste de krossas med en hammare innan de hamnar i ugnen för att smältas. 80-90 flaskor behövs till en smälta.

   – Det är svårt att blåsa den här sortens glas, berättar Carl Ryd. Det är framtaget med färre kemikalier för att passa en produktion vid löpande bandet, där det ska stelna och kunna kylas snabbt.

   – Det innebär att vi har ungefär halva tiden på oss, jämfört med vad som är vanligt när man blåser glas. Men å andra sidan får vi en snabb produktion.

 

Den stora, öppna lokalen har vita väggar och generöst ljusinsläpp från stora fönster. Mitt på golvet står ett bord dukat med fat, dricksglas och vinkaraff. På vägghyllor finns bruksglas och prydnadsglas i långa rader. 

   I den smala springan runt smältugnens lucka syns glöden från hettan därinne. Här finns bara en ugn. Annars är det vanligt med en arbetsugn vid sidan, där glaset snabbt kan hettas upp igen under arbetsprocessens gång.

   – Vi har skalat bort en miljöbov med att inte ha någon sådan arbetsugn. Det tar lite längre tid att använda smältugnen, men det tar vi igen med att arbetsprocessen i övrigt är snabb.

 

Enligt Carl Ryd är det oundvikligt att använda mycket el.

   – Men vi tecknar just nu ett nytt avtal med så kallad grön el. Vår tillverkning är så miljövänlig glastillverkning kan bli.

   Carl Ryd anser att det finns en stor utvecklingspotential i detta sätt att arbeta, eftersom det visar att det går bra att använda returglas också för tillverkning av konstglas.

   – För mig är också hantverket viktigt. Förr gjordes allt glas manuellt. Det är en kunskap som skulle försvinna om det inte fanns sådana som vi, säger han.

 

Att blåsa och sälja glas direkt i hyttan är en av företagets tre delar. De andra två är försäljning av företagspresenter och evenemang i samband med konferenser och fester.

   Så småningom hoppas Carl Ryd och Lena Måwe att bli omgivna av andra hantverkare i den hantverksby som planeras i byggnaderna runt glashyttan.

   – Idéerna börjar ta fart nu. Kommunen ska rusta Lancashiresmedjan och vi samarbetar med en reklambyrå för att få hit ännu fler konsthantverkare och även ett kafé, berättar Carl Ryd.

 

Text: Yvonne Busk

Foto: Kim Lill