Våt invigning i Asköviken
Det våras för alla fågelintresserade som nu har ytterligare en utsiktspunkt att se fåglar ifrån. Inte bara fågelintresserade förresten, den nya besöksanläggningen i Asköviken är ett fint utflyktsmål för alla. Och det är även lätt att ta sig ut i vassen för den som kommer med rullstol eller barnvagn.

Molnen tornade hotfullt upp sig inför invigningen av Askövikens nya besöksanläggning den 8 maj. När det var dags för landshövding Mats Svegfors att klippa av det blågula bandet öste regnet ner.
   Men anläggningen blev ordentligt invigd och landshövdingen skjutsades i rullstol på den handikapanpassade spången av Christina Lindahl, naturvårdsdirektör vid Länsstyrelsen. Hon hade dessförinnan berättat om Life-projektets historia och planerna för framtiden. Rullstolsturen avlöpte utan problem och snart upphörde regnet.

Locka nya besökare
Sedan i vintras har en väg ner mot Asköviken byggts i Lövstaområdet. Där finns nu en parkering samt stigar och spänger till ett fågel-gömsle långt ute i vassen.
   Gömslet är byggt i en kantig modell med plats för uppåt femton personer. Allt är handikappanpassat och förhoppningen är att det ska locka nya grupper av besökare till Asköviken.
   – Det här blir ett lyft för hela området, säger Niclas Bergius projektledare för Life vid Länsstyrelsen.

Inte bara för fågelskådare
Niclas Bergius berättar att man snart också kommer att kunna nå det nya gömslet i Lövsta på stigar från Naturskolans hus.
   – Jag tror att det här kommer att tilltala många. Det är en otroligt fin vy från gömslet, där man har en chans att få se vadarfåglar som annars kan vara svåra att upptäcka.
   Även om man kommer att kunna se många fåglar från ett nytt perspektiv betonar Niclas Bergius att gömslet inte är byggt enbart för fågelskådare.
   – Hit kan familjer ta med sig fika och göra en trevlig söndagsutflykt.
Under våren har även stora insatser gjorts för att restaurera vassbältet. Vid arbetet har specialbyggda flytgrävmaskiner använts för att skapa flikighet, kanaler och öppna vattenytor i vassområdet.

– Det här ökar fåglarnas möjlighet att söka föda och häcka samtidigt som det öppnar ett nytt fönster mot viken, säger Niclas Bergius.

fakta – EU:s miljöfond Life Nature
Förbättring av miljöer för våtmarksfåglar i Askö-Tidö är ett Life Nature-projekt.
Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västmanlands län under åren 2004-2008 och finansieras till 50 procent av pengar från EU:s miljöfond Life Nature.
Life Nature är den del av Life-programmet som med-finansierar projekt med syftet att bevara djur, växter och naturmiljöer av särskilt intresse inom EU. Dessa arter och naturmiljöer finns listade i EU:s fågel- och habitatdirektiv.
Läs mer: www.askoviken.se


Text: Marita Gustavsson

Foto: Lars Karlsson och Kjell Gustavsson