Västerås stift utmanar energisparare

44 anställda vid Västerås stifts-kansli har beslutat att släcka kontorsbelysningen när de går på lunch. En enkel åtgärd som sparar koldioxid. Samtidigt utmanar de alla stiftskanslier i Sverige att göra likadant.

Utmaningen riktas även till de anställda i Västerås stifts församlingar samt Agenda 21-aktiva i Västmanland och Dalarna.
   Det var Kerstin Ahlström Olofsson som kom med idén. Hon arbetar i receptionen på stiftskansliet och är ofta i tjänst när den övriga personalen går på lunch.
   – Jag märkte att alla lämnade sina rum utan att släcka lamporna. Det är ju ganska onödigt. Om folk bara tänker sig för är det lätt att släcka lamporna när de går på möten och lunch, säger hon.

Alla gick med
Kerstin Ahlström Olofsson pratade med Lena Berquist, som är miljöansvarig vid Västerås stift. Hon tyckte att det var en bra idé och förde frågan vidare. Den 13 mars beslutade de anställda vid stiftskansliet att börja släcka kontorsbelysningen när de går på lunch.
   Miljökonsulten Peter Lind i Norberg, tittade på vad kansliet i Västerås skulle kunna spara under ett år. Han räknade på två lysrör per rum som var släckta under en timme.
   – Om man räknar om antalet sparade kilowattimmar till utsläpp av koldioxid kommer varje anställd att på 250 arbetsdagar spara ungefär 23 kg koldioxid per år. För hela stiftskansliet blir det sammanlagt cirka 1012 kg, berättar han. Siffran motsvarar den
mängd koldioxid som en bensindriven bil släpper ut under cirka 450 mils körning.

Biskopen är med
Biskop Claes-Bertil Ytterberg, som deltar i utmaningen, menar att detta är ett bra sätt att skapa nya mer miljövänliga rutiner.
   – Uträkningen visar att det är enkelt att tillsammans med andra minska mängden växthusgaser i vår miljö, säger biskopen.
   Det finns 13 stiftskanslier i Sverige. Räknar vi med att de har ungefär samma antal anställda som Västerås stift besparar de tillsammans atmosfären ungefär 13 156 kg koldioxid.
   Utmaningen uppmärksammades i media och en insändarskribent i Vestmanlands Läns Tidning ifrågasatte om stiftets uträkning kunde stämma.

Små medel
    – Kul att folk reagerade på vårt lilla tankeexperiment. Vi vill visa att man med små medel kan dra sitt strå till stacken för en bättre miljö, säger Lena Bergquist.
   – Om tiotusen människor släcker belysningen över lunchen på sina kontor ger det mer resultat än om en engagerad familj lever kallt och mörkt i sitt hus för att spara energi.
   Lena Bergquist berättar att även några tekniker har hört av sig till stiftskansliet för att prata om energibesparingar.
   – De menar faktiskt att om samhället satsade på energisnål teknik skulle vi kunna spara upp till 70-80 procent av den energi vi använder idag.

Myter om lysrör
Tvivlar du på att det är bra att släcka kontorsbelysningen över lunchen?

Myt 1
Lysrör drar mycket när de tänds så det är ingen idé att släcka.
Det är fel. Ett lysrör drar 50 procent mer just under tiden det tänds, alltså 50 procent mer under cirka fem sekunder. Detsamma gäller för lågenergilampor.

Myt 2
 Lysrör och lågenergilampor går sönder snabbt om de tänds och släcks ofta.
   Det var sant när lysröret uppfanns någon gång på 30-talet. Så är det inte i dag.

Bra Miljöval-el
Om elen du använder är Bra Miljöval-märkt så blir utsläppen av koldioxid alltid noll. Kolla med din el-leverantör om du kan få leverans
av Bra Miljöval-el.

För mer information ring
Lena Bergquist 070-325 27 33 eller
Peter Lind, 070-60 57 456.


Text: Marita Gustavsson
Foto: Åke Paulsson