Så målar du bäst
för miljön

Tänker du måla om huset i sommar? Titta i så fall efter miljömärkta alternativ. Färger har många egenskaper förutom att göra omgivningen vacker. De skyddar mot nedbrytning, rost och för tidigt åldrande.

Färger innehåller kemiska ämnen som kan påverka miljön och hälsan. Så det finns en del att tänka på, oavsett om du ska måla ett stort hus eller ett köksbord i sommar. Inom färgbranschen pågår ett arbete för minskad miljöpåverkan. Titta på burkarna när du väljer färg. Många är miljömärkta med Svanen, EU-blomman och Astma- och allergiförbundets märkning.
   En som har mycket kunskap om färg är Tommy Schiller vid Colorama Öbergs färg i Västerås. Han berättar att all färg innehåller någon form av lösningsmedel för att göra färgen målningsbar.
   Lösningsmedel kan medföra problem för människor och miljön.
   – Men vi får alltfler nya produkter med vattenburna oljefärger. Redan nu är 80 procent av Alcros färger vattenburna. Målet är satt till 99 procent år 2010, säger Tommy Schiller.

Rengörs i vatten
När färger har vatten som lösningsmedel kan penslar och redskap göras rena i vanligt vatten. Färgskiktet har likvärdig kvalitet när färgen torkat oavsett vilket lösningsmedel som används.
   – Det är viktigt att tänka på att inte använda för mycket lösningsmedel. Nu finns alternativa och miljö-märkta produkter att välja bland.
   När man ska måla om sitt hus är det bra att börja med att ta reda på vad det är för färg i botten. Är du osäker kan färghandlaren hjälpa till med fasadbesiktning.

Provmåla
När färgvalet är klart tycker Tommy Schiller att det är bäst att börja med en provburk. Då kan man måla upp en mindre yta och se om det stämmer med det man tänkt sig.
   – Sedan är det viktigt att underarbetet på fasaden blir ordentligt gjort. Det gäller att tvätta bort sot, smuts och mögel och att skrapa bort all lös färg för att den nya färgen ska fästa ordentligt.

Inga färgrester i avloppet
När fasaden har torkat ett par dagar bör trärena och särskilt utsatta ytor oljas. Ibland kan fasaden behöva grundmålas innan det är dags att stryka täckfärg.
   – Ofta behövs två strykningar för längsta hållbarhet, påpekar Tommy Schiller.
   När målningsarbetet är klart återstår att ta hand om det som blivit över. Gamla burkar och överbliven färg, penslar och roller. Flytande färgrester får inte spolas ut i avloppet.

Dra ur färgen
Tommy Schillers råd är att dra ur så mycket färg som möjligt ur penslar och roller på skyddspapp eller tidningar som lämnas till Återbruket.
   – Men om man inte tänker återanvända verktygen är det lika bra att låta färgen torka in och kasta.
   Tomma urskrapade färgburkar lämnas som metall- eller plastförpackningar. Burkar med överbliven färg lämnas som farligt avfall till Återbruken. Det gäller även lösningsmedel.
   Sedan är det bara att ta vara på sommaren och njuta av ett gott och medvetet målningsjobb.

Målningstips!
Välj färg som är miljömärkt med Svanen, EU-blomman och Astma- och allergiförbundets märkning.

Satsa på att göra ett bra underarbete så håller målningen mycket längre.

Häll inte färgrester eller lösningsmedel i avloppet. De ska lämnas till närmaste Återbruk som miljöfarligt avfall.

Tomma urskrapade färgburkar lämnas som metall- eller plastförpackningar.

Läs mer om färg och kemikalier på www.kemi.se.


Text: Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill