Med framtiden i sikte
Veteranen Per Nilsson tror på fortsatt ökad avfallsåtervinning

– Jag är ganska optimistisk.
Förr slängdes nästan allt på soptippen, nu nästan inget.
Det säger Per Nilsson, avgående vd för VafabMiljö.

Avfallsfrågorna har lösts genom en kombination av teknik och människors insatser och engagemang.
– Så tror jag vi kommer att göra även i framtiden, säger han.
   Det har skett ett systemskifte under de senaste decennierna, anser Per Nilsson, som varit vd på Vafab sedan 1981. Genom enkätundersökningar som görs i regionen vart femte år vet han att 80-90 procent av hushållen i regionen – Västmanlands län samt Heby och Enköping – sopsorterar. De flesta är också positiva.
   Av enkäterna framgår att det viktigaste för människor är att veta att deras möda inte är förgäves, utan att det verkligen sker en återvinning. Det är viktigt att hanteringen är bekväm och att uppsamlingsstationerna finns nära.

Per Nilsson

Familj:
Fru, två barn och två barnbarn.

Bor:
Bostadsrätt i Västerås och fritidshus i Bohuslän och Lofsdalen.

Senast lästa bok: ”Svart stig” av Åsa Larsson.

Senaste teaterbesök:
”Cabaret” i Göteborg i påskhelgen.


Konsumtionsmönster
Under 1970- och 1980-talen handlade det mycket om att ”städa upp” efter dåliga lösningar – soptippar – och intresset för avfalls-frågor var svalt.
   Men när alla kommuner i början av 1990-talet skulle ta fram en avfallsplan påbörjades en omsvängning, menar Per Nilsson. Planerna blev starka styrinstrument för en förändring som ledde till sopsortering och återvinning.
   Men detta är en verksamhet som ständigt möter nya utmaningar, till exempel i form av ändrade konsumtionsmönster med allt snabbare genomströmning av prylar.
   – Förr köpte man en borrmaskin som höll i 20 år. Nu kan man köpa en för ett par hundralappar och när den går sönder köper man en ny. Folk byter till platt-TV, trots att den gamla kanske fungerar. Vi har aldrig fått in så många gamla TV-apparater och datorer som nu, säger Per Nilsson.

Klimatfrågan kvar i vardagen
Samtidigt är intresset för miljöfrågor stort just nu. Och även om det delvis ebbar ut igen, så tror Per Nilsson att klimatfrågan kommer att finnas kvar i folks vardag och i politikernas medvetande.
   – Den är så stor och rapporterna är så entydiga så den går inte att släppa, säger han.
   Trots att Per Nilsson slutar som vd till sommaren kommer han att jobba vidare med avfallsfrågorna i regionen, men exakt i vilken form vet han inte än.
   – Det finns delar i den nya avfallsplanen, exempelvis en ny förbränningsanläggning, som måste utredas vidare. Vilka transporteffekterna kring den anläggningen skulle bli till exempel. Det har jag redan börjat arbeta med.
   Den ökade fritiden välkomnas och kommer att fyllas utan problem. Att snickra på fritidshusen och barnens hus, vistas i naturen, titta på fåglar och fotografera är intressen som kommer att få större plats i Per Nilssons liv framöver.

Text: Yvonne Busk
Foto: Kim Lill