Vad gör vi när lärkan inte
längre drillar?

När jag gick i småskolan hade vi en musiklärare som drillade oss i körsång. De flesta kunskaperna har tyvärr försvunnit, men jag kan fortfarande sjunga andra stämman på Alla fåglar kommit re´n. Ni vet den där om lärkan som drillar högt i skyn.
   Har du förresten hört eller sett någon sånglärka i år? Frågan är faktiskt befogad eftersom lärkan och en lång rad av Sveriges häckande fåglar tydligt minskar i antal. Många av våra vanligaste arter är inte längre vanliga. Exakt vad det beror på kan ibland vara svårt att säga. Men att det finns ett samband med de dramatiska förändringarna av odlingslandskapet råder det knappast något tvivel om.
   Om fåglarna inte längre sjunger, humlorna slutar surra och blommorna dör, blir livet genast mycket fattigare. Men inte nog med det. Då är det också en påminnelse om att våra egna liv är hotade.
   Fåglar som far illa är en varningsklocka lika stark idag som för 45 år sedan då Rachel Carson gav ut boken Tyst vår. Hon var insektsforskaren som larmade om att fåglar dog på löpande band efter att ha ätit kvicksliverbetat utsäde. Tyst vår blev startsignalen för miljörörelsen. När ekosystemen rubbas, och djuren vi är vana att ha omkring oss drabbas, är människosläktet också illa ute.

Allt hör ihop. Biologisk mångfald och ekologisk odling är bra för både människor och djur. Enligt danska och engelska studier är det många fler fåg-lar på ekologiskt odlade fält jämfört med konventionella. Och att naturen har en läkande kraft är nog de flesta överens om. Ett bra sätt att värna den egna hälsan, och samtidigt undvika den tysta vår som Rachel Carson varnade för, är därför att välja närodlat och helst ekologiskt producerat nästa gång du besöker din butik.

Att själv ge sig ut i naturen är också bra på många sätt. Förutom välbefinnandet är det lättare att förstå sambandet mellan biologisk mångfald och övrigt hållbarhetsarbete om man själv bär med sig positiva naturupplevelser.
Följ gärna med på en av de guidade utflykter som Gröna Draken ordnar tillsammans med Länsstyrelsen.
    Nästa utflykt är den 3 juni.


  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se