Klimatkamp
på hemmaplan
Salagymnasister samlade
löften om mindre koldioxidutsläpp

Man måste börja någonstans för att kunna uppnå förändring.

Med den insikten i bagaget har en klass på Kungsängsskolan i Sala gett sig i kast med klimathotet. De gör det med deltagande i den nationella Klimatkampen, en tävling för gymnasieklasser om nya idéer och förslag till lösningar på klimatproblemen.
   Det är Kungsängsskolans Naturvetenskapliga program med inriktning på djur och natur som deltar. Under större delen av vårterminen har de 15 eleverna ägnat minst fyra lektioner i veckan åt tävlingen.

266 ton koldioxid
Deras bidrag var bland annat att informera alla niondeklassare i Sala och Heby, sammanlagt 600 elever, och få dem att avge klimatlöften.
I tävlingen kunde de sedan redovisa den sammanlagda mängden minskade utsläpp som klassen fått löften om. Totalt fick de löften om 266,5 ton mindre koldioxidutsläpp.
   Eleverna har också skrivit brev med frågor om miljö och klimat till ledarna för G8-länderna (världens åtta största industriländer) och alla svenska partiledare. Svar på sina frågor fick de från miljöpartiet, moderaterna och i någon mån kristdemokraterna.

Några partier svarade inte alls
Socialdemokraterna utlovade svar som aldrig kom och vänsterpartiet nöjde sig med att skicka ett porträtt på Lars Ohly. Från centerpartiet och folkpartiet hördes ingenting alls.
   Eleverna – samtliga flickor – har också arbetat i fyra grupper med en skärmutställning. En har redovisat vad växthuseffekten är och vad som görs i länet. En annan visar på följderna med ökenspridning och översvämningar. En tredje grupp har tittat på mat och hur den transporteras. Den fjärde gruppen har inriktat sig på tips om vad man kan göra själv.

Är inte klimatförändringarna en väldigt stor fråga att ge sig i kast med i skolan?
   – Jo, men den är också viktig. Och det är ju vår generation som kommer att få ta hand om det, säger Linda Friberg.
   – Det är bara vi människor som kan påverka utvecklingen. Alla kan göra något, påpekar Adeline Ek.
   Båda tycker att arbetet med klimatkampen påverkat deras eget liv. Nu tittar de mer på var saker kommer från, hur de tillverkats och transporterats.
   – Kul att göra något för att det är så viktigt. Det känns att man kan påverka, säger Linda Friberg

Fakta – Klimatkampen
Klimatkampen är en riksomfattande gymnasietävling för unga idéer och förslag till nya lösningar. Tanken är att deltagarna ska öka sin kunskap och handlingskraft inför pågående klimatförändringar.
   Den första prisutdelningen skedde den 28 maj. Bakom tävlingen står ett projekt som drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet.
   Kungsängsskolans elever deltar i kategorin ”förståelse och vision”.
Läs mer: www.klimatkampen.se


Text och Foto: Anders Jägeberg