Dags för köttskatt?
Växande konsumtionen ett klimatproblem

Konsumtionen av kött medför större klimatpåverkan än världens alla transporter. Och köttkonsumtionen ökar. Men närproducerat kött från djur på fritt bete ger mindre utsläpp.

Enligt en färsk FN-undersökning svarar boskapsuppfödningen för 18 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Förutom koldioxid från transporter kopplade till köttproduktionen avger djuren och marken stora mängder metan och dikväveoxid (lustgas). I sammanhanget är de tre gasernas klimatpåverkan ungefär lika stora.
   FN-rapporten förvånar inte Stefan Wirsenius, forskare vid Chalmers:
   – Det är inte så konstigt. I många länder är transportsektorn väldigt liten, medan det finns mycket nötboskap och får.

71 kg per person
Även i Sverige har konsumtionen av kött ökat kraftigt – från 50 kg per person och år 1970 till 71 kg år 2000. Det gäller alla olika typer av kött.
   Nötkött anses kräva mest energi och ge upphov till de största utsläppen. Kan en ändrad djurhållning vara en väg att minska klimatpåverkan?
   Christel Cederberg har forskat kring hur olika sätt att föda upp djuren påverkar energianvändningen och utsläppen av växthusgaser. Hennes resultat pekar mot att nötköttsproduktion där djuren enbart äter gräs ger något mindre utsläpp än produktion med tillsats av proteinfoder. Men det är svårt att exakt beräkna, och skillnaden är inte särskilt stor mellan de olika metoderna.
   – Djur som enbart går på bete har större utsläpp av metan eftersom de lever längre. Men de kräver mindre mängd insatt energi och medför därmed mindre utsläpp av koldioxid, säger hon.

Mesta energin är diesel
En undersökning av produktion där djuren går ute året runt visade att ett kg benfritt kött krävde åtta megajoule (MJ) att framställa. 80 procent av den energianvändningen var dieselförbrukning i traktorer.
   Varje kilo producerat kött orsakade utsläpp av växthusgaser motsvarande
22 kg koldioxid. Av detta var det mesta metan. Men Christel Cederberg vill ändå inte rekommendera alla att bli vegetarianer:
   – Det finns en fara att man bara tittar på växthusgaserna och glömmer att det finns andra miljöfrågor. Som till exempel öppna landskap och biologisk mångfald, säger hon.

Skatt på kött
Stefan Wirsenius menar dock att den ökande köttkonsumtionen i sig är ett problem:
   – Vid någon tidpunkt i klimatarbetet måste man börja titta på köttproduktionen. Jag tror att en köttskatt kommer att bli alltmer relevant.

Räkna ut din profil

www.stockholm.se/vaxthuseffekten kan du räkna ut din egen växthusgasprofil – vad som orsakar mest utsläpp och hur du ligger till i förhållande till genomsnittet i Sverige och det långsiktigt hållbara.


Text: Anders Jägeberg
Foto: Kjell Gustavsson