Dags
för köttskatt?
Växande konsumtionen ett klimatproblem
Konsumtionen
av kött medför större klimatpåverkan än
världens alla transporter. Och köttkonsumtionen ökar.
Men närproducerat kött från djur på fritt
bete ger mindre utsläpp.
Enligt en
färsk FN-undersökning svarar boskapsuppfödningen
för 18 procent av världens utsläpp av växthusgaser.
Förutom koldioxid från transporter kopplade till köttproduktionen
avger djuren och marken stora mängder metan och dikväveoxid
(lustgas). I sammanhanget är de tre gasernas klimatpåverkan
ungefär lika stora.
FN-rapporten förvånar inte Stefan
Wirsenius, forskare vid Chalmers:
– Det är inte så konstigt.
I många länder är transportsektorn väldigt
liten, medan det finns mycket nötboskap och får.
71
kg per person
Även i Sverige har konsumtionen av kött ökat kraftigt
– från 50 kg per person och år 1970 till 71
kg år 2000. Det gäller alla olika typer av kött.
Nötkött anses kräva mest energi
och ge upphov till de största utsläppen. Kan en ändrad
djurhållning vara en väg att minska klimatpåverkan?
Christel Cederberg har forskat kring hur olika
sätt att föda upp djuren påverkar energianvändningen
och utsläppen av växthusgaser. Hennes resultat pekar
mot att nötköttsproduktion där djuren enbart äter
gräs ger något mindre utsläpp än produktion
med tillsats av proteinfoder. Men det är svårt att
exakt beräkna, och skillnaden är inte särskilt
stor mellan de olika metoderna.
– Djur som enbart går på bete
har större utsläpp av metan eftersom de lever längre.
Men de kräver mindre mängd insatt energi och medför
därmed mindre utsläpp av koldioxid, säger hon.
Mesta
energin är diesel
En undersökning av produktion där djuren går ute
året runt visade att ett kg benfritt kött krävde
åtta megajoule (MJ) att framställa. 80 procent av den
energianvändningen var dieselförbrukning i traktorer.
Varje kilo producerat kött orsakade utsläpp
av växthusgaser motsvarande
22 kg koldioxid. Av detta var det mesta metan. Men Christel Cederberg
vill ändå inte rekommendera alla att bli vegetarianer:
– Det finns en fara att man bara tittar
på växthusgaserna och glömmer att det finns andra
miljöfrågor. Som till exempel öppna landskap och
biologisk mångfald, säger hon.
Skatt
på kött
Stefan Wirsenius menar dock att den ökande köttkonsumtionen
i sig är ett problem:
– Vid någon tidpunkt i klimatarbetet
måste man börja titta på köttproduktionen.
Jag tror att en köttskatt kommer att bli alltmer relevant.
Räkna
ut din profil |
På
www.stockholm.se/vaxthuseffekten
kan du räkna ut din egen växthusgasprofil –
vad som orsakar mest utsläpp och hur du ligger till i
förhållande till genomsnittet i Sverige och det
långsiktigt hållbara. |
Text:
Anders Jägeberg
Foto: Kjell Gustavsson
|