Binväktare
av den biologiska mångfalden
I
Börje Svenssons trädgård lyser det av vårens
alla blommor och bina surrar överallt. En biologisk mångfald
och rikedom som kan kännas självklar men inte längre
är det.
Människans
försök att rationalisera och effektivisera sin egen
tillvaro tränger undan andra varelser. Bin och humlor har
blivit allt färre i odlingslandskap och trädgårdar.
Som så ofta kan det hända att vi
biter oss själva i svansen; att effektiviteten leder till
sin motsats.
– Albert Einstein, som inte bara var fysiker
utan också duktig biolog, räknade ut att om bina försvann
från jordens yta så har vi fyra år kvar att
leva, säger Börje Svensson.
Miljardbelopp
Då är det inte honungen utan binas pollinering det
handlar om. Människan måste ha växter, frön
och frukter för att överleva – växter som
ofta måste pollineras av insekter för att kunna föröka
sig.
Det ekonomiska värdet av binas pollinering
inom jordbruket kan beräknas till miljardbelopp. Bin behövs
för odling av raps, klöver, frukt, jordgubbar, bönor,
bär och gurka. Dålig pollinering kan halvera skörden
av till exempel gurkor.
Det moderna jordbruket har gjort livet svårare
för bin och andra pollinerande arter genom täckdikning,
konstgödsling och besprutning. Samt inte minst genom att
”städa”, ta bort växtlighet i kantzoner
och bryn. Därför har också flera arter av solitärbin
helt försvunnit.
Växtarter
kan dö ut
Tambina är inte ensamma om att pollinera. Arbetet utförs
också av humlor, fjärilar och solitärbin.
– Men tambina är klart effektivast
eftersom de övervintrar i stora samhällen. På
våren, innan andra arter kommit igång, är de
helt dominerande, säger Börje Svensson.
Det ekonomiska är en sak. Svårare
att mäta är binas värde för den biologiska
mångfalden: om pollinatörerna blir färre riskerar
flera växtarter att dö ut.
Men
bortsett från att vi får ett fattigare landskap –
spelar det någon roll?
– Javisst. Allt levande är en resurs
som vi kan hämta råvaror och läkemedel från.
Naturen är en genbank. Och den kan inte vi som lever nu bestämma
att framtida generationer inte kommer att ha nytta av, säger
Börje Svensson.
Han har arbetat med bin och bi-odling i mer än 30 år,
bland annat som forskningsassistent på Sveriges Lantbruksuniversitets
avdelning för biodling och som forskningskoordinator på
ett forskningsinstitut för biodling i Tanzania.
Massdöd
av bin
Han ser med oro på den massdöd av bin och humlor som
inträffat på olika håll i världen. Under
2000- talet har flera länder, senast USA och Storbritannien,
drabbats av att bisamhällen gått under i en omfattning
som saknar motstycke i modern tid.
Ingen vet riktigt varför. Att praktiskt
taget alla bisamhällen numera är infekterade med kvalstret
varroa räcker inte som förklaring.
Virusattacker, stressrelaterade sjukdomar, nedfall
från sopförbränning och strålning från
mobiltelefonnät är andra förklaringar som förts
fram.
Bidöden har inte heller gjort skillnad
på duktiga biodlare och mindre duktiga. Därför
kan man misstänka att det är något i miljön
som har förändrats.
Kanske har de nya bekämpningsmedlen inom
jordbruket betydelse.
– De används i mindre kvantiteter
än gamla preparat men är starkare och slår bredare.
Men mängderna är så små att det är
svårt att analysera vart ämnena tar vägen i naturen,
säger Börje Svensson.
Fästingpreparat
Han pekar också på att vi använder alltmer fästingpreparat
på hundar och katter.
– Även där handlar det om små
doser, men ämnena slår mot alla insekter och är
mycket hållbara. De är dessutom systemiska: om de kommer
ut i exempelvis vatten så drabbas kräftdjur, grodor
och i förlängningen även fåglar, säger
han.
Själv förlorade han en vinter för
några år sedan 66 bisamhällen av 78. Det ska
jämföras med”normala” vintrar som tidigare
brukat slå ut mellan en och tjugo procent av bisamhällena.
Ny
biocid
Kanske handlar det om någon typ av ny ”biocid”,
miljögift, vars verkan man ännu inte insett.
– I USA har bidöden tolkats så.
Och då bör man kunna hitta ämnet och sedan förbjuda
det, säger Börje Svensson.
– För jordbruket handlar kemiska
preparat ofta om en vinstökning på någon procent.
Det ska jämföras med en bra pollinering som kan betyda
hälften av en grödas värde.
Läs
mer >>>
Text:
Anders Jägeberg
Foto: Kim Lill
|