Mat
från gröna hagar
Naturbete i Svartådalen ger västeråsare
bättre kött
När
ICA Maxi Erikslund i Västerås invigdes i maj började
de även sälja naturbeteskött från Svartådalen.
Köttet har mycket hög kvalitet och kostar lite mer än
annat kött. Men det är det värt, anser Lennart
Gladh vid Världsnaturfonden WWF.
Det
finns många fördelar med att äta naturbeteskött,
enligt Lennart Gladh. Förutom att köttet smakar bra,
bidrar produktionen av det till att hålla markerna öppna
och till att den biologiska mångfalden bevaras. Det behöver
inte heller transporteras några längre sträckor.
– Naturbeteskött smakar faktiskt
bättre och håller högre kvalitet. Det är
ett mört kött som har en insprängd marmorering.
Dessutom hängs köttet lite längre än konventionellt
kött och möras naturligt.
Liknar
viltkött
Han berättar att naturbetesköttet från Svartådalen
kommer från stutar som föds upp under längre tid
med naturbete. Det liknar mer viltkött och har en bättre
sammansättning av fettsyror än kött från
djur som äter kraftfoder. Köttet har högre halt
av de nyttiga, omättade Omega-3-fettsyrorna eftersom djuren
betar gräs och örter, som är rika på Omega
3-fettsyror.
Kött från fritt betande djur är
dessutom rikare på E-vitamin och andra viktiga antioxidanter
och har en längre hållbarhet.
– Jag tycker det är bättre att
vi äter mindre kött, men att det vi äter har högre
kvalitet, säger Lennart Gladh.
Naturbetesköttet från Svartådalen
levereras av sex lantbruk i trakten.
För
mångfald
WWF arbetar med att bevara den biologiska mångfalden i naturbetesmarker.
Sedan mitten av 1990-talet samarbetar WWF och ICA med produktion
och försäljning av naturbeteskött.
Det pågår framgångsrika naturbetesprojekt
på olika platser i landet där det närproducerade
köttet säljs i lokala ICA-butiker. Världsnaturfonden
WWF samarbetar lokalt med lantbrukare, ICA-butiker, slakterier,
naturvårdsorganisationer samt kommuner och länsstyrelser
i de olika projekten.
Lennart Gladh berättar att det nu finns
miljökriterier för offentlig upphandling av kött
där naturbeteskött ingår.
– Örebro kommun har redan gjort en
upphandling av framdelskött från naturbetesmarker
i Närke för drygt 2000 skolbarn, säger han och
hoppas att västmanländska skolbarn ska få äta
naturbeteskött från gårdar i Västmanland
i framtiden.
Läs mer: www.wwf.se/naturbete
Text:
Marita Gustavsson
Foto: Daniel Green
|