Mat från gröna hagar
Naturbete i Svartådalen ger västeråsare
bättre kött

När ICA Maxi Erikslund i Västerås invigdes i maj började de även sälja naturbeteskött från Svartådalen. Köttet har mycket hög kvalitet och kostar lite mer än annat kött. Men det är det värt, anser Lennart Gladh vid Världsnaturfonden WWF.

Det finns många fördelar med att äta naturbeteskött, enligt Lennart Gladh. Förutom att köttet smakar bra, bidrar produktionen av det till att hålla markerna öppna och till att den biologiska mångfalden bevaras. Det behöver inte heller transporteras några längre sträckor.
   – Naturbeteskött smakar faktiskt bättre och håller högre kvalitet. Det är ett mört kött som har en insprängd marmorering. Dessutom hängs köttet lite längre än konventionellt kött och möras naturligt.

Liknar viltkött
Han berättar att naturbetesköttet från Svartådalen kommer från stutar som föds upp under längre tid med naturbete. Det liknar mer viltkött och har en bättre sammansättning av fettsyror än kött från djur som äter kraftfoder. Köttet har högre halt av de nyttiga, omättade Omega-3-fettsyrorna eftersom djuren betar gräs och örter, som är rika på Omega 3-fettsyror.
   Kött från fritt betande djur är dessutom rikare på E-vitamin och andra viktiga antioxidanter och har en längre hållbarhet.
   – Jag tycker det är bättre att vi äter mindre kött, men att det vi äter har högre kvalitet, säger Lennart Gladh.
   Naturbetesköttet från Svartådalen levereras av sex lantbruk i trakten.

För mångfald
WWF arbetar med att bevara den biologiska mångfalden i naturbetesmarker.
Sedan mitten av 1990-talet samarbetar WWF och ICA med produktion och försäljning av naturbeteskött.
   Det pågår framgångsrika naturbetesprojekt på olika platser i landet där det närproducerade köttet säljs i lokala ICA-butiker. Världsnaturfonden WWF samarbetar lokalt med lantbrukare, ICA-butiker, slakterier, naturvårdsorganisationer samt kommuner och länsstyrelser i de olika projekten.
   Lennart Gladh berättar att det nu finns miljökriterier för offentlig upphandling av kött där naturbeteskött ingår.
   – Örebro kommun har redan gjort en upphandling av framdelskött från naturbetesmarker i Närke för drygt 2000 skolbarn, säger han och hoppas att västmanländska skolbarn ska få äta naturbeteskött från gårdar i Västmanland i framtiden.

Läs mer: www.wwf.se/naturbete


Text: Marita Gustavsson
Foto: Daniel Green