Här
är paradiset för
alla ekologiska odlare
Ekologisk
trädgårdsodling…smaka på orden! Ser du
inre bilder av maskätna kålhuvuden på rad?
Svarar du ja på den frågan lär
du inte besöka Ryton Organic Garden utanför byn Wolston
i England. Du slipper Paradisträdgården, de söta
ekologiska jordgubbarna samt smuttandet på champagnen. Det
blir med andra ord inget trevligt mingel för dig med Rytons
färgsprakande och väldoftande blommor i bakgrunden.
Ingen skön soft jazz att nynna till med nöjt fågelkvitter
i bakgrunden.
Har du ändrat dig? I år firar Ryton
Organic Garden 20-årsjubileum: i två decennier har
man forskat, odlat och sålt grönsaker, informerat,
undervisat och lobbat för ett ekologiskt och hållbart
samhälle.
Inställningen till ekologisk odling har
förändrats mycket under dessa 20 år. När
initiativtagarna till Ryton tog de första spadtagen år
1985, var många skeptiska till möjligheten att odla
utan kemikalier och gifter. Idag är intresset stort för
de ekologiska odlingarna, såväl från allmänhen
som från forskarna och de tidigare så skeptiska jordbrukarna.
Och konstigt vore det annars, för bevisen
finns i de vackra och funktionella trädgårdarna med
namn som Paradisträdgården, Örtagården och
Biträdgården. Till och med ”Muck och Magic”
(sopor eller magi), en inhägnad med slippriga komposter i
olika nedbrytningsgrader, skapar en sorts andlig vördnad
inför nedbrytningen som är villkoret för det nya
livet som sprudlar överallt i rabatterna.
Förutom trädgårdarna erbjuder
Ryton hotellrum och kurslokaler, inte speciellt vackra från
utsidan, men energisnåla. Sedan 2002 finns även ett
besökscenter med det passande namnet ”The Vegetable
Kingdom” (Grönsakernas kungadöme). Här finner
besökaren forsknings- och undervisningslokaler där pedagogiken
är genomtänkt, rolig och interaktiv. Här kan man
också botanisera i en fantastisk mataffär med allt
från ”hemodlad” rödlök till ekologiskt
gin från London. Man säljer växter och fröer.
Krattor och spadar samsas med suspekta lådor som efter en
undersökning visar sig vara grodhem. Längre bort finns
fågelholkar till gärdsmygar, rödhakar och fladdermöss.
Den konstiga flöjten med en massa pipor visar sig vara ett
humlebo.
När man behöver vila sina ben uppenbaras
ett ljust och inbjudande café i orangeristil, där
man kan avnjuta ekologiskt och Rättvisemärkt kaffe med
smörgås eller kaka. På Ryton använder man
Rättvisemärkt så mycket det bara går. Ekologiskt,
närodlat och Rättvisemärkt borgar för att
omsorgen gäller såväl jorden som människorna
och djuren.
Ryton
organic garden har också en prisbelönt restaurang,
en ekologisk ”kök- och vinbar”. Förra året
vann man en mattävling och fick pris för att vara den
bästa restaurangen i hela Coventry och Warwickshire. Kökets
råvaror hämtas till stor del från den egna trädgården,
i annat fall står det på menyn var lammet, kossan,
forellen eller kikärterna haft sin hemvist.
På grund av eller ”tack vare”
växthuseffekten, som har höjt temperaturen någon
grad, ökar möjligheten att odla medelhavsväxter
i England. I media kritiserar man förstås energipolitiken,
men man anar också nya möjligheter. Det finns numera
vinodlingar på den engelska landsbygden, bland annat på
den ekologiska trädgården Bridewell, som inte ligger
så långt vare sig från Ryton eller London. Den
första engelska biodynamiska olivoljan ”Olivia’s
oil” har sett dagens ljus och rekommenderas i tidningen
Country Livings aprilnummer som ett utsökt komplement till
de traditionella sconesen.
Afternoon
Tea kommer aldrig att bli sig likt igen, menar reportern;
ut med den kolesterolhöjande grädden, in med de goda
fettsyrorna i olivoljan!
I den fina restaurangen står små
glasskålar med popcorn på borden, lite förvånande
kanske, men de är både fiberrika och fettsnåla.
Köket erbjuder mat som är vällagad, god och bra
för hälsan. Smakerna är hämtade från
olika länders matkulturer, ett exempel är ”nordafrikansk
kikärtsgryta med kaneldoftande couscous”. Bakom ”fiskburgare
på grönsaksbädd” döljer sig ett veritabelt
konstverk både gastronomiskt och konstnärligt…bara
så ni vet.
Restaurangen
erbjuder också, precis som trädgårdsdelen, kurser
och evenemang. Vad sägs om ett besök den 25 juni då
man erbjuder ”jordgubbsmarknad” med på-stället-plockade
jordgubbar och champagne och/eller jordgubbste. Till detta blir
det mingel och musik samt vandringar i de sommarblomstrande trädgårdarna.
Den 8 oktober är det äppeldag och den 29 oktober kan
du lära dig att mejsla fram ett otäckt dödskallegrin
ur en pumpa till halloween.
Det går inte att förneka att engelsmännen
fortfarande har en mer kreativ inställning till trädgårdsodlandet
och att ekologiskt är en självklarhet för väldigt
många. Ekologiskt och Rättvisemärkt säljs
i alla de stora affärskedjorna och är ett marknadsföringsargument
som visar att man är medveten. Men vi kommer inte långt
efter, det finns ett antal fina ekologiska gårdar även
i Sverige.
Vi har till exempel Skillebyholm i Järna,
Rosendals trädgårdar i Stockholm och Solberga gård
på Öland. På Solberga kan man bo fint på
vandrarhemmet och delta i olika evenemang under året, till
exempel sparris- vitlöks- och pumpa-dagar. Förra året
blev gården världskänd när medarbetarna gjorde
världens hittills längsta vitlöksfläta och
kom med i Guinness rekordbok. Flätan var 124 meter lång
och bestod av ca 7 500 vitlökar, alla odlade på gården
enligt KRAV:s regler.
Det var länge sedan ”ekologiskt”
var trådigt och trist!
Solberga gård på Öland:
http://www.solberga-gard.com
Englands
största ekologiska trädgård
Text och Foto:
Lena Bergquist
|