Här är paradiset för
alla ekologiska odlare

Ekologisk trädgårdsodling…smaka på orden! Ser du inre bilder av maskätna kålhuvuden på rad?
   Svarar du ja på den frågan lär du inte besöka Ryton Organic Garden utanför byn Wolston i England. Du slipper Paradisträdgården, de söta ekologiska jordgubbarna samt smuttandet på champagnen. Det blir med andra ord inget trevligt mingel för dig med Rytons färgsprakande och väldoftande blommor i bakgrunden. Ingen skön soft jazz att nynna till med nöjt fågelkvitter i bakgrunden.
   Har du ändrat dig? I år firar Ryton Organic Garden 20-årsjubileum: i två decennier har man forskat, odlat och sålt grönsaker, informerat, undervisat och lobbat för ett ekologiskt och hållbart samhälle.
   Inställningen till ekologisk odling har förändrats mycket under dessa 20 år. När initiativtagarna till Ryton tog de första spadtagen år 1985, var många skeptiska till möjligheten att odla utan kemikalier och gifter. Idag är intresset stort för de ekologiska odlingarna, såväl från allmänhen som från forskarna och de tidigare så skeptiska jordbrukarna.
   Och konstigt vore det annars, för bevisen finns i de vackra och funktionella trädgårdarna med namn som Paradisträdgården, Örtagården och Biträdgården. Till och med ”Muck och Magic” (sopor eller magi), en inhägnad med slippriga komposter i olika nedbrytningsgrader, skapar en sorts andlig vördnad inför nedbrytningen som är villkoret för det nya livet som sprudlar överallt i rabatterna.

Förutom trädgårdarna erbjuder Ryton hotellrum och kurslokaler, inte speciellt vackra från utsidan, men energisnåla. Sedan 2002 finns även ett besökscenter med det passande namnet ”The Vegetable Kingdom” (Grönsakernas kungadöme). Här finner besökaren forsknings- och undervisningslokaler där pedagogiken är genomtänkt, rolig och interaktiv. Här kan man också botanisera i en fantastisk mataffär med allt från ”hemodlad” rödlök till ekologiskt gin från London. Man säljer växter och fröer. Krattor och spadar samsas med suspekta lådor som efter en undersökning visar sig vara grodhem. Längre bort finns fågelholkar till gärdsmygar, rödhakar och fladdermöss. Den konstiga flöjten med en massa pipor visar sig vara ett humlebo.
   När man behöver vila sina ben uppenbaras ett ljust och inbjudande café i orangeristil, där man kan avnjuta ekologiskt och Rättvisemärkt kaffe med smörgås eller kaka. På Ryton använder man Rättvisemärkt så mycket det bara går. Ekologiskt, närodlat och Rättvisemärkt borgar för att omsorgen gäller såväl jorden som människorna och djuren.

Ryton organic garden har också en prisbelönt restaurang, en ekologisk ”kök- och vinbar”. Förra året vann man en mattävling och fick pris för att vara den bästa restaurangen i hela Coventry och Warwickshire. Kökets råvaror hämtas till stor del från den egna trädgården, i annat fall står det på menyn var lammet, kossan, forellen eller kikärterna haft sin hemvist.
   På grund av eller ”tack vare” växthuseffekten, som har höjt temperaturen någon grad, ökar möjligheten att odla medelhavsväxter i England. I media kritiserar man förstås energipolitiken, men man anar också nya möjligheter. Det finns numera vinodlingar på den engelska landsbygden, bland annat på den ekologiska trädgården Bridewell, som inte ligger så långt vare sig från Ryton eller London. Den första engelska biodynamiska olivoljan ”Olivia’s oil” har sett dagens ljus och rekommenderas i tidningen Country Livings aprilnummer som ett utsökt komplement till de traditionella sconesen.

Afternoon Tea kommer aldrig att bli sig likt igen, menar reportern; ut med den kolesterolhöjande grädden, in med de goda fettsyrorna i olivoljan!
   I den fina restaurangen står små glasskålar med popcorn på borden, lite förvånande kanske, men de är både fiberrika och fettsnåla. Köket erbjuder mat som är vällagad, god och bra för hälsan. Smakerna är hämtade från olika länders matkulturer, ett exempel är ”nordafrikansk kikärtsgryta med kaneldoftande couscous”. Bakom ”fiskburgare på grönsaksbädd” döljer sig ett veritabelt konstverk både gastronomiskt och konstnärligt…bara så ni vet.

Restaurangen erbjuder också, precis som trädgårdsdelen, kurser och evenemang. Vad sägs om ett besök den 25 juni då man erbjuder ”jordgubbsmarknad” med på-stället-plockade jordgubbar och champagne och/eller jordgubbste. Till detta blir det mingel och musik samt vandringar i de sommarblomstrande trädgårdarna. Den 8 oktober är det äppeldag och den 29 oktober kan du lära dig att mejsla fram ett otäckt dödskallegrin ur en pumpa till halloween.
   Det går inte att förneka att engelsmännen fortfarande har en mer kreativ inställning till trädgårdsodlandet och att ekologiskt är en självklarhet för väldigt många. Ekologiskt och Rättvisemärkt säljs i alla de stora affärskedjorna och är ett marknadsföringsargument som visar att man är medveten. Men vi kommer inte långt efter, det finns ett antal fina ekologiska gårdar även i Sverige.
   Vi har till exempel Skillebyholm i Järna, Rosendals trädgårdar i Stockholm och Solberga gård på Öland. På Solberga kan man bo fint på vandrarhemmet och delta i olika evenemang under året, till exempel sparris- vitlöks- och pumpa-dagar. Förra året blev gården världskänd när medarbetarna gjorde världens hittills längsta vitlöksfläta och kom med i Guinness rekordbok. Flätan var 124 meter lång och bestod av ca 7 500 vitlökar, alla odlade på gården enligt KRAV:s regler.
   Det var länge sedan ”ekologiskt” var trådigt och trist!


Solberga gård på Öland:
http://www.solberga-gard.com

Englands största ekologiska trädgård


Text och Foto:
Lena Bergquist