Inga jätteräkor på
Scandics meny

Scandic har tagit bort jätteräkor från menyn på alla sina 122 hotell i Norden och Baltikum. Beslutet är en följd av Svenska Naturskyddsföreningens kampanj om de miljöproblem som orsakas av odlingarna av jätteräkor.

Gröna Draken var med när Naturskyddsföreningen lämnade över ett diplom till Scandic i Västerås för att uppmärksamma det positiva beslutet.
   Ett av Scandickedjans Svanen-märkta hotell finns i Västerås. I hotellets bottenvåning ligger en stor restaurang. Där går det inte längre att beställa jätteräkor. I stället erbjuds andra smakfulla alternativ på menyn.
   – Det är viktigt att visa att vi värnar om miljön och att vi försöker leva upp till det också, säger Christian Lindquist, hotelldirektör vid Scandic i Västerås.
   Han hade ingen aning om hur jätteräkor produceras innan han fick höra talas om Naturskyddsföreningens kampanj. Nu har han tagit reda på hur det går till och tycker att Scandic tagit ett bra och självklart beslut om jätteräkorna.

”Ett naturligt steg”
– Beslutet är ytterligare ett naturligt steg i vårt arbete mot hållbarhet. Vi ser över alla de varor vi använder och utbildar personalen i miljötänkandet. De tycker att det är roligt att vi är i framkanten och tar miljöaspekterna på allvar, säger han.
   Hotellkedjan Scandic har lång erfarenhet av att arbeta med miljöfrågor. I företagets miljöpolicy ingår bland annat rengöring, tvätt och avfallshantering. Sedan fyra år finns även ett Kravmärkt frukostkoncept för alla hotell i Norden. Utanför dörrarna står lånecyklar parkerade.
   En av dem som är glad över Scandics beslut att sluta servera jätteräkor är Roine Andersson från Naturskyddsföreningen i Västerås. Det var också han som överlämnade ett diplom till Christian Lindquist för att uppmärksamma beslutet.
   – Det är bra att Scandic är förutseende och även har ett internationellt perspektiv i sitt miljöarbete, säger Roine Andersson.
   I samband med diplomutdelningen fick han smaka en pastarätt med alternativ till jätteräkor. Betty Petterson som är kock på Scandic hade lagat pasta med kräftstjärtar i limedoftande tomatsås.
   – Det här både doftar och smakar härligt, sa Roine Andersson.

Miljöbilar
På hotellet fortsätter miljöarbetet. Christian Lindquist berättar att en policy för tjänstebilar har utarbetats. I fortsättningen är det miljöbilar som gäller. Och hotellrum renoveras till miljörum med nordiska träslag där 97 procent av inredningen ska vara återvinningsbar.
   – Vi har också startat en hälsodialog med våra medarbetare. Det ska mynna ut i hälsosammare hotell för både gäster och personal.

Text och Foto:
Marita Gustavsson