Inga
jätteräkor på
Scandics meny
Scandic
har tagit bort jätteräkor från menyn på
alla sina 122 hotell i Norden och Baltikum. Beslutet är en
följd av Svenska Naturskyddsföreningens kampanj om de
miljöproblem som orsakas av odlingarna av jätteräkor.
Gröna
Draken var med när Naturskyddsföreningen lämnade
över ett diplom till Scandic i Västerås för
att uppmärksamma det positiva beslutet.
Ett av Scandickedjans Svanen-märkta hotell
finns i Västerås. I hotellets bottenvåning ligger
en stor restaurang. Där går det inte längre att
beställa jätteräkor. I stället erbjuds andra
smakfulla alternativ på menyn.
– Det är viktigt att visa att vi
värnar om miljön och att vi försöker leva
upp till det också, säger Christian Lindquist, hotelldirektör
vid Scandic i Västerås.
Han hade ingen aning om hur jätteräkor
produceras innan han fick höra talas om Naturskyddsföreningens
kampanj. Nu har han tagit reda på hur det går till
och tycker att Scandic tagit ett bra och självklart beslut
om jätteräkorna.
”Ett
naturligt steg”
– Beslutet är ytterligare ett naturligt steg i vårt
arbete mot hållbarhet. Vi ser över alla de varor vi
använder och utbildar personalen i miljötänkandet.
De tycker att det är roligt att vi är i framkanten och
tar miljöaspekterna på allvar, säger han.
Hotellkedjan Scandic har lång erfarenhet
av att arbeta med miljöfrågor. I företagets miljöpolicy
ingår bland annat rengöring, tvätt och avfallshantering.
Sedan fyra år finns även ett Kravmärkt frukostkoncept
för alla hotell i Norden. Utanför dörrarna står
lånecyklar parkerade.
En av dem som är glad över Scandics
beslut att sluta servera jätteräkor är Roine Andersson
från Naturskyddsföreningen i Västerås. Det
var också han som överlämnade ett diplom till
Christian Lindquist för att uppmärksamma beslutet.
– Det är bra att Scandic är
förutseende och även har ett internationellt perspektiv
i sitt miljöarbete, säger Roine Andersson.
I samband med diplomutdelningen fick han smaka
en pastarätt med alternativ till jätteräkor. Betty
Petterson som är kock på Scandic hade lagat pasta med
kräftstjärtar i limedoftande tomatsås.
– Det här både doftar och smakar
härligt, sa Roine Andersson.
Miljöbilar
På hotellet fortsätter miljöarbetet. Christian
Lindquist berättar att en policy för tjänstebilar
har utarbetats. I fortsättningen är det miljöbilar
som gäller. Och hotellrum renoveras till miljörum med
nordiska träslag där 97 procent av inredningen ska vara
återvinningsbar.
– Vi har också startat en hälsodialog
med våra medarbetare. Det ska mynna ut i hälsosammare
hotell för både gäster och personal.
Text
och Foto:
Marita Gustavsson
|