Drömmar om grönt
Nu är det högsäsong i koloniträdgårdarna

– Att odla, att vara ute och att umgås är syftet med att vara kolonist, säger Yngve Björkman, ordförande i Hälla koloniförening och i regionföreningen som omfattar Hälla, Biskopsängen, Gränsta och Lycksta.

Han vill att Västerås kommun satsar på fler koloniområden och att kolonisterna satsar mer på kravodlat.
   En vanlig vardag på våren ser stugorna ganska tillbommade ut på Hälla koloniområde, där Yngve Björkman och hans fru Helena har sin tomt. Men några dörrar står öppna och en och annan stege har rests mot fruktträd som ska beskäras. Ihopräfsade högar av gamla kvistar väntar på att eldas eller forslas bort. När Yngve går genom området byter han några ord över staketen. Här känner folk varandra. Gemenskapen är en viktig del i att vara kolonist.
   – Det är inte bara det att vi blir fysiskt friskare av att vara ute. Vi mår bättre psykiskt också, säger han.

Inte längre bara odling
Valborgs- och midsommarfirande, danser och odlingskurser är några av de gemensamma aktiviteterna. Men odlingen står inte i centrum på samma sätt som förr. Tidigare fanns kravet att minst en tredjedel av tomten skulle odlas, men det kravet är borta och en del tomter ser mest ut som prydliga villatomter i mindre format.
   – Jag tror att ungefär hälften verkligen går in för att odla, säger Yngve Björkman. Det här har mer och mer blivit ett område för rekreation.
   Han tycker att båda aspekterna är viktiga, men han vill gärna driva frågan om Krav-inriktad odling vidare och försöka få fler att intressera sig för det.
   – Det är inte så lätt att få gehör för Krav-odlat, säger han. Det är dyrare både att odla och att handla sådana produkter.

Färre kolonitomter
Nu minskar antalet kolonitomter i Västerås, eftersom Lyckstaområdet mer och mer förvandlas till permanentboende. Och tjänstemännen på kommunen har hittills varit kallsinniga till att ersatta bortfallet med nya koloniområden.
   – De säger att det inte finns någon kö. Men det är klart att det inte kan finnas en kö om man inte sätter upp den! Det finns så många som bor i lägenheter som säkert skulle vara intresserade av en kolonitomt om man bara frågade dem, säger Yngve Björkman.
   Nästa steg blir att vända sig till politikerna.
   – Jag har en dröm att jag ska bjuda ut dem hit så de får se vad vi gör här, säger han.
   Han vill också vända sig utåt och inleda samarbete med koloniföreningar i andra delar av länet och eventuellt också med Förbundet Agenda 21.
Kenneth Mårtensson, ordförande i Förbundet Agenda 21 ser positivt på att försöka hitta former för ett samarbete.
   – Om kolonirörelsen kan bidra till att öka odlingen av, och kunskapen om, Krav-odling så är det mycket positivt, säger han.


Text: Yvonne Busk
Foto: Kim Lill