Rökstopp
på alla serveringar
Den 1 juni införs rökförbud på
svenska restauranger. För personalen innebär det en
radikal förbättring av arbetsmiljön.
– Äntligen
omfattas också restauranganställda av arbetsmiljölagen,
säger Jan Larsson, som är tobaksansvarig vid Landstinget
Västmanland och en av dem som drivit frågan om rökfria
näringsställen i länet.
Tobaksindustrin
stark motkraft
Alla har rätt till en rökfri arbetsmiljö, enligt
tobakslagen från 1994. Men hittills har restauranganställda
tvingats arbeta bland rökande gäster. Passiv rökning
beräknas orsaka drygt 500 dödsfall per år i landet.
Sverige är förhållandevis sent
ute med förbudet. Det har till exempel funnits i Kalifornien
i USA i sju år och i Sydafrika i sex år. Sedan ungefär
ett år har Irland och Norge rökfria restauranger och
sedan i vintras även Italien.
Förklaringen till att de svenska restaurangerna
blir rökfria relativt sent är, enligt Jan Larsson, den
starka motkraft som tobaksindustrin utgjort.
Hälsointressena, restaurangägarna
och facken kom att bilda den ena parten i diskussionerna. Den
andra har utgjorts av tobaksindustrin som lobbyvägen försökt
förhindra ett förbud.
– Det är i serveringsmiljön
den främsta rekryteringen sker av nya kunder till tobaksindustrin,
säger Jan Larsson.
Hoppas
locka nya kunder
Från början var det inte heller självklart att
restaurangägarna skulle ställa sig bakom ett rökförbud.
Det fanns farhågor för att det skulle påverka
lönsamheten på ett negativt sätt.
Vid årsskiftet 2002/2003 startade länsstyrelsen,
landstinget och arbetarskyddsstyrelsen ett projekt i Västmanland.
Det gick ut på att föra diskussioner med länets
krögare kring rökfria miljöer och den lagstiftning
som var på gång.
Projektet pågick ett halvår och
nådde ut till de allra flesta restaurangägare i länet.
– De har generellt svängt under processens
gång. När de fick klart för sig att förbudet
skulle gälla lika för alla var de med på tåget.
Istället för en befarad nedgång hoppas de nu kunna
locka nya kunder. Och det finns givetvis en omsorg om personalen,
säger Jan Larsson.
Rökförbudet gäller alla serveringar,
det vill säga kaféer, barer, restauranger, nattklubbar
etcetera.
Ökad
lönsamhet
Det finns i dag ett fyrtiotal vetenskapliga studier som
visar att lönsamheten inte minskar utan i vissa fall
även har ökat efter att lagar om rökfritt
har genomförts.
Ett exempel är New York, som är
rökfritt sedan 30 mars 2003. Ett år efter införandet
hade omsättningen ökat med 9 procent. Andelen
anställda ökade samtidigt med 10 600. Dessutom
minskade rökningen med 11 procent bland rökarna
i New York.
Källa: Folkhälsoinstitutet, www.fhi.se
|
Läs
om Karin som har ett utsatt jobb
Text:
Yvonne Busk
Foto: Kim Lill
|