Rökstopp på alla serveringar
Den 1 juni införs rökförbud på svenska restauranger. För personalen innebär det en radikal förbättring av arbetsmiljön.

– Äntligen omfattas också restauranganställda av arbetsmiljölagen, säger Jan Larsson, som är tobaksansvarig vid Landstinget Västmanland och en av dem som drivit frågan om rökfria näringsställen i länet.

Tobaksindustrin stark motkraft
Alla har rätt till en rökfri arbetsmiljö, enligt tobakslagen från 1994. Men hittills har restauranganställda tvingats arbeta bland rökande gäster. Passiv rökning beräknas orsaka drygt 500 dödsfall per år i landet.
   Sverige är förhållandevis sent ute med förbudet. Det har till exempel funnits i Kalifornien i USA i sju år och i Sydafrika i sex år. Sedan ungefär ett år har Irland och Norge rökfria restauranger och sedan i vintras även Italien.
   Förklaringen till att de svenska restaurangerna blir rökfria relativt sent är, enligt Jan Larsson, den starka motkraft som tobaksindustrin utgjort.
   Hälsointressena, restaurangägarna och facken kom att bilda den ena parten i diskussionerna. Den andra har utgjorts av tobaksindustrin som lobbyvägen försökt förhindra ett förbud.
   – Det är i serveringsmiljön den främsta rekryteringen sker av nya kunder till tobaksindustrin, säger Jan Larsson.

Hoppas locka nya kunder
Från början var det inte heller självklart att restaurangägarna skulle ställa sig bakom ett rökförbud. Det fanns farhågor för att det skulle påverka lönsamheten på ett negativt sätt.
   Vid årsskiftet 2002/2003 startade länsstyrelsen, landstinget och arbetarskyddsstyrelsen ett projekt i Västmanland. Det gick ut på att föra diskussioner med länets krögare kring rökfria miljöer och den lagstiftning som var på gång.
   Projektet pågick ett halvår och nådde ut till de allra flesta restaurangägare i länet.
   – De har generellt svängt under processens gång. När de fick klart för sig att förbudet skulle gälla lika för alla var de med på tåget. Istället för en befarad nedgång hoppas de nu kunna locka nya kunder. Och det finns givetvis en omsorg om personalen, säger Jan Larsson.
    Rökförbudet gäller alla serveringar, det vill säga kaféer, barer, restauranger, nattklubbar etcetera.

Ökad lönsamhet
Det finns i dag ett fyrtiotal vetenskapliga studier som visar att lönsamheten inte minskar utan i vissa fall även har ökat efter att lagar om rökfritt har genomförts.
   Ett exempel är New York, som är rökfritt sedan 30 mars 2003. Ett år efter införandet hade omsättningen ökat med 9 procent. Andelen anställda ökade samtidigt med 10 600. Dessutom minskade rökningen med 11 procent bland rökarna i New York.
Källa: Folkhälsoinstitutet, www.fhi.se

Läs om Karin som har ett utsatt jobb

Text: Yvonne Busk
Foto: Kim Lill