Miljöstrategen som
aldrig lämnade skolan
Efter att ha pluggat energi- och miljöteknik vid Mälardalens högskola blev Therés Andersson kvar. Nu delar hon sin arbetstid mellan högskolan i Västerås och kommunhuset i Kungsör.

Ett par dagar i veckan bilpendlar Therés Andersson mellan sina två arbetsplatser.
   – För det mesta fungerar det, eftersom jag planerar en stor del av mitt arbete själv, säger hon.
    Sedan 1996 är hon miljöstrateg i Kungsörs kommun. De första åren ägnade hon mest åt miljöledning, men sedan har det blivit allt från att planera och genomföra miljö- och hälsoprojekt till att ansöka om pengar till naturvård.
   I höstas beviljades kommunen pengar ur regeringens pott som ska uppmuntra lokal naturvård, och i år har man sökt statsbidrag för ytterligare projekt.
   – Flera av projekten handlar om kopplingen miljö, hälsa och friluftsliv – att öka tillgängligheten och informationen, för att få ut människor i naturen. Vårt naturvårdsarbete har rönt stor uppmärksamhet utanför kommunen, och nu är det viktigt att också få upp kommuninvånarnas ögon för vad som finns, säger Therés Andersson.

Therés Andersson

Arbetar som: Lärare och miljöansvarig vid Mälardalens högskola samt som miljöstrateg i Kungsörs kommun.

Bor:
I ett stort gammalt hus i Kungsör.

Familj:
Sambo.

Äter helst:
Gärna vegetariskt och gärna italienskt.

Läser just nu:
Har alltid flera böcker på gång. Just nu Flickan med de röda skorna av Maria Housden plus en Agatha Christiedeckare. (Gillar äldre deckare av bland andra Maria Lang, Jan Mårtensson, Stig Trenter.) Lyssnar även på Nattskärran av Kjell Eriksson under bilresorna mellan Kungsör och Västerås.

Senast sedda film:
På spaning med Bridget Jones.

Gör på fritiden:
Är väldigt sportintresserad och gillar att titta på sport. Tränar själv för husbehov. Med husköpet följde ett nyväckt intresse för renoverings- och trädgårdsarbete. Tycker om att äta gott och resa.

Olika förutsättningar
Vid Mälardalens högskola är Therés Andersson miljöansvarig, vilket innebär att upprätthålla och utveckla skolans miljöledningssystem. Hon är också lärare i miljöledning och miljörevision.
   – Det började med att jag blev tillfrågad om jag kunde hjälpa till med handledning och några kurser. Först på timbasis, sedan blev det mer och mer. Man kan säga att jag nästan aldrig har kommit härifrån.
   Grunden för miljöarbetet skiljer sig åt mellan högskolan och Kungsörs kommun, därför är arbetssätten svåra att jämföra.
   – Förutsättningarna är så olika. Det är ett regeringsuppdrag att alla statliga myndigheter ska jobba med miljöledning och högskolan arbetar därefter. I Kungsör jobbar jag med det frivilliga arbetet, som inte har något med tillsynen eller lagstiftningsbiten att göra.
   Fokus har förändrats under de snart tio år som hon har arbetat med hållbar utveckling. Från källsortering till globala miljöproblem som växthuseffekten.
– På många håll i samhället ser man att miljö är en viktig pusselbit i helheten och inget bara för idealister, vilket jag tror har gjort det lättare att få gehör för miljöfrågor.

Fick tänka om
Intresset för djur och natur har alltid funnits och under uppväxttiden i Kungsör var Therés Andersson inställd på att så småningom arbeta med djur.
   Men på högstadiet blev hon allergisk och fick tänka om.
   Då, på 1980-talet, talades det om både säldöd, som orsakades av ett virus, och skogsdöd, som misstänktes bero på luftföroreningar. Och det var frågor som väckte ett intresse för miljön.
   På gymnasiet blev det fyraårig teknisk och därefter studier i energiteknik vid Mälardalens högskola.
   – Energiteknik har starka kopplingar till miljö. Jag visste också att det fanns möjlighet att läsa miljö på institutionen, att man kunde koppla ihop de bitarna, säger Therés Andersson.
   Efter att även ha pluggat miljöteknik vid Mälardalens högskola samt enstaka kurser på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) i Stockholm och vid Örebro universitet fick hon jobb på Kungsörs kommun.

Ett sammansvetsat gäng
Högst upp i kommunhuset har Therés Andersson och folkhälsoplaneraren Viveka Asplund ett gemensamt kontor. De samarbetar ofta med kanslichefen Hans Westin, livsmedelsassistenten Monica Wastelius och chefen för miljö- och hälsoskyddsavdelningen Ulf Björkman. Sedan många år satsar Kungsör på miljö- och folkhälsoarbete, därför har de blivit ett sammansvetsat gäng.
   Kommunens hälso- och miljöråd, som består av politiker och tjänstemän från kommun och landsting, är ett viktigt bollplank.

Har du ett roligt jobb?
   – Ja, det är roligt och varierande, eftersom jag har möjlighet att jobba med så många olika saker. Det är också väldigt flexibelt. Jag får komma med många egna idéer, som jag kollar av med chefer och politiker – och oftast får jag klartecken.
   En nackdel är att de konkreta resultaten ofta dröjer.
   – Det är ett långsiktigt arbete och det kan vara frustrerande ibland att det tar så lång tid innan man ser effekterna, säger Therés Andersson.
   Bland det viktigaste i arbetet för en hållbar utveckling tycker hon är att sprida kunskapen, så att många blir medvetna om varför vi ska tänka på miljön.
   – Man har pratat så mycket om källsortering, men varför är det viktigt att minska sopberget? Och varför bör vi köra mindre bil? Det handlar om att försöka göra människor medvetna, men inte på ett sätt så att man uppfattas som en miljöpolis, för då kan det få omvänd effekt.

Text: Anna Björkman Randberg
Foto: Magnus Aronson