Billiga varor på
andras bekostnad

Var misstänksam om en vara är billig. Det är nämligen mycket troligt att saker och ting inte står rätt till.
    Kan det vara så att det är naturen som har tagit skada eller att det är billig arbetskraft som har använts i tillverkningen för att vi ska kunna handla billigt?
    Frågan ställs av Katja Hedman, student vid Mälardalens högskola, i en artikel som hon har skrivit om ohållbara produktions- och konsumtionsmönster. Hennes eget svar är tydligt: ”Ofta är det lågt pris på någon annans bekostnad.” Katja utvecklar sina tankar på annan plats i tidningen.

Samma synsätt framfördes av föreningen Rättvisemärkts generalsekreterare Alice Bah Kuhnke, när hon nyligen besökte Västerås.
   Hon tog sin utgångspunkt i en resa hon nyligen gjort till Dominikanska republiken. Ett land med över 60 procents arbetslöshet och med en befolkning som lever i djup misär. De som lyckas få arbete jobbar ofta på bananplantager eller andra odlingar. Men trots att många arbetar 12-14 timmar per dag kan de ändå inte försörja sig och sin familj. ”Varför ska vi kunna njuta av exotiska frukter när de som odlar produkterna inte har råd att ge sina barn mat?” frågade hon.

Här i Västmanland försöker Förbundet Agenda 21 vara en pådrivare för att vi ska handla mer varor som både är bra för miljön och för människors hälsa och
sociala liv. Ett exempel på detta är kampanjen för att fler ska dricka Rättvisemärkt kaffe. Att välja ett kaffe som är märkt med den internationella rättvisesymbolen innebär att du tar ställning mot barnarbete och för att de som odlar kaffet ska ha drägliga levnadsförhållanden. Och vem vill inte det!
   Nu är det inte bara kaffe som Förbundet Agenda 21 arbetar med. Inom en rad olika områden driver förbundet på utvecklingen i mer hållbar riktning. Det handlar om seminarier och nätverksträffar för företag, om kollektivtrafik, vardagskemikalier och mycket mer.
    Visionen blir alltmer tydlig; Västmanland ska bli det län i Sverige som blir bäst på hållbar utveckling. Förbundets nyvalde ordförande, Kenneth Mårtensson, säger sig till och med vara besjälad av denna vision. ”Vi ska visa omvärlden att hållbart faktiskt är möjligt”.

Världsmiljödagen är snart här. Den 5 juni har sedan 1972 varit en dag då miljöfrågorna lyfts fram, både på det globala planet och i enskilda länder. I Västmanland sluter alltfler kommuner, företag och organisationer upp i ett brett samarbete. Och även om denna dag i sitt namn innehåller ordet miljö, handlar det om så mycket mer. Världsmiljödagen är ett tillfälle att manifestera allt positivt hållbarhetsarbete och nå nya grupper med information. Säkert kommer det också att drickas mycket Rättvisemärkt kaffe denna dag.

    Kjell Gustavsson, redaktör
kjell@media21.se