Hotell
med Kravfrukost
Om du sover en natt på ett Scandic hotell
någonstans
i Sverige kan du börja nästa dag med Kravmärkt
frukost.
På
frukostbordet finns tydliga skyltar vid kaffet, filen och osten
som talar om att här är det Kravmärkt som gäller.
Peter Landén är köks- och restaurangchef på
Scandic i Västerås, han ser bara fördelar med
Kravmärkt frukost.
Hotellkedjan Scandic har lång erfarenhet
av att arbeta med miljöfrågor och med att Svanenmärka
sina hotell. I företagets miljöpolicy ingår bland
annat rengöring, tvätt och avfallshantering.
Sedan tre år tillbaka finns även
ett enhetligt Kravmärkt frukostkoncept för alla hotell
i Sverige.
– Kravmärkt frukost var ett naturligt
steg i Scandics miljöpolicy, säger Peter Landén.
Ska
finnas alternativ
För att en frukostbuffé ska blir Kravauktoriserad
och få skylta med Kravmärken är det vissa
produktgrupper som det ska finnas ett Kravgodkänt alternativ
av. Dessa är: kaffe, te, mjölk, fil/yoghurt, gryn,
bröd, ost, marmelad/sylt och flingor/müsli.
Likadant gäller för ett kafé,
men då är det dessa produkter som ska finnas:
kaffe, te, mjölk, saft/juice/nektar, smörgås,
bulle och kaka.
Källa: www.krav.se |
Positiv
respons
Frukostkonceptet skulle uppdateras, och då kom helt naturligt
idén om att Kravmärka frukosten.
Peter Landén håller i konceptet
i Västerås och är den som sköter inköpen
till restaurangen.
Hittills är 13 produkter i frukostsortimentet
Kravmärkta, fler är på gång.
– De stora produkterna är kaffe och
mjölk. Men även ost, fil, kanel, müsli, havregryn,
te, knäckebröd, honung, äppelmos och apelsinmarmelad
finns på Kravhyllan.
Peter Landén ser inga problem med Kravmärkningen.
Centralt finns en väl fungerande organisation och ett råd
som tar in synpunkter och arbetar fram vilka produkter som ska
ingå i frukosten.
Hur har då gästerna reagerat på
Kravmärkt frukost?
– Det har varit positiv respons. Visserligen
har det hänt att någon gäst har frågat efter
”vanligt” kaffe. De har trott att Kravmärkt smakar
annorlunda. En del var lite undrande i början, många
tror att det är dyrare, säger Peter Landén.
Inte
nämnvärt dyrare
Men det har inte blivit nämnvärt dyrare, påpekar
han. Inköpsorganisationen fungerar bra och det är stora
volymer som köps in.
På vardagar serveras frukost till 160-180
personer, under helgerna handlar det om cirka 400 frukostgäster
och vid stora arrangemang kan siffran mer än fördubblas.
– Det är viktigt att förvara
Kravmärkta varor så att de inte blandas med produkter
som inte har den märkningen.
Det ska vara åtskilda hyllor med tydlig
märkning vid lagringen.
– Jag ser bara fördelar med Kravmärkt,
det fungerar i varje fall väldigt bra här hos oss. Gästerna
är positiva och nöjda och vi bidrar till att vi rör
oss mot en mer hållbar värld.
Miljövänliga
inköp
Krav är en kontrollförening för ekologisk
produktion. Föreningen bildades 1985 för att skapa
en trovärdig märkning av ekologiska livsmedel
och förenkla för konsumenter att göra en
miljöinsats genom sina dagliga inköp.
Verksamhetsidén innebär att verka för en
hållbar utveckling genom att ta fram regler för
ekologisk produktion, kontrollera att de efterlevs och informera
om Kravmärket.
Kravmärket visar bland annat:
• att produktionen sker utan kemiska
bekämpningsmedel
• att produktionen sker utan konstgödsel
• att husdjur behandlas väl
och får vistas ute i det fria
• att inga genmodifierade organismer
(GMO) får förekomma i produktionen.
På livsmedel, produktionshjälpmedel
(till exempel blomjord) och textilier som är ekologiskt
producerade kan du hitta Kravmärket. Krav certifierar
såväl växtodling, djurhållning och
förädling som distribution, fiskodling, fiske,
biodling, vildväxande bär och svamp samt import,
butiker och restauranger.
Källa: www.krav.se
|
Text: Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill
|