Hotell med Kravfrukost
Om du sover en natt på ett Scandic hotell någonstans
i Sverige kan du börja nästa dag med Kravmärkt frukost.

På frukostbordet finns tydliga skyltar vid kaffet, filen och osten som talar om att här är det Kravmärkt som gäller. Peter Landén är köks- och restaurangchef på Scandic i Västerås, han ser bara fördelar med Kravmärkt frukost.
   Hotellkedjan Scandic har lång erfarenhet av att arbeta med miljöfrågor och med att Svanenmärka sina hotell. I företagets miljöpolicy ingår bland annat rengöring, tvätt och avfallshantering.
   Sedan tre år tillbaka finns även ett enhetligt Kravmärkt frukostkoncept för alla hotell i Sverige.
   – Kravmärkt frukost var ett naturligt steg i Scandics miljöpolicy, säger Peter Landén.

Ska finnas alternativ
För att en frukostbuffé ska blir Kravauktoriserad och få skylta med Kravmärken är det vissa produktgrupper som det ska finnas ett Kravgodkänt alternativ av. Dessa är: kaffe, te, mjölk, fil/yoghurt, gryn, bröd, ost, marmelad/sylt och flingor/müsli.
   Likadant gäller för ett kafé, men då är det dessa produkter som ska finnas: kaffe, te, mjölk, saft/juice/nektar, smörgås, bulle och kaka.
Källa: www.krav.se

Positiv respons
Frukostkonceptet skulle uppdateras, och då kom helt naturligt idén om att Kravmärka frukosten.
   Peter Landén håller i konceptet i Västerås och är den som sköter inköpen till restaurangen.
   Hittills är 13 produkter i frukostsortimentet Kravmärkta, fler är på gång.
   – De stora produkterna är kaffe och mjölk. Men även ost, fil, kanel, müsli, havregryn, te, knäckebröd, honung, äppelmos och apelsinmarmelad finns på Kravhyllan.
    Peter Landén ser inga problem med Kravmärkningen. Centralt finns en väl fungerande organisation och ett råd som tar in synpunkter och arbetar fram vilka produkter som ska ingå i frukosten.
   Hur har då gästerna reagerat på Kravmärkt frukost?
   – Det har varit positiv respons. Visserligen har det hänt att någon gäst har frågat efter ”vanligt” kaffe. De har trott att Kravmärkt smakar annorlunda. En del var lite undrande i början, många tror att det är dyrare, säger Peter Landén.

Inte nämnvärt dyrare
Men det har inte blivit nämnvärt dyrare, påpekar han. Inköpsorganisationen fungerar bra och det är stora volymer som köps in.
   På vardagar serveras frukost till 160-180 personer, under helgerna handlar det om cirka 400 frukostgäster och vid stora arrangemang kan siffran mer än fördubblas.
   – Det är viktigt att förvara Kravmärkta varor så att de inte blandas med produkter som inte har den märkningen.
   Det ska vara åtskilda hyllor med tydlig märkning vid lagringen.
   – Jag ser bara fördelar med Kravmärkt, det fungerar i varje fall väldigt bra här hos oss. Gästerna är positiva och nöjda och vi bidrar till att vi rör oss mot en mer hållbar värld.

Miljövänliga inköp
Krav är en kontrollförening för ekologisk produktion. Föreningen bildades 1985 för att skapa en trovärdig märkning av ekologiska livsmedel och förenkla för konsumenter att göra en miljöinsats genom sina dagliga inköp.
Verksamhetsidén innebär att verka för en hållbar utveckling genom att ta fram regler för ekologisk produktion, kontrollera att de efterlevs och informera om Kravmärket.
Kravmärket visar bland annat:
att produktionen sker utan kemiska bekämpningsmedel
att produktionen sker utan konstgödsel
att husdjur behandlas väl och får vistas ute i det fria
att inga genmodifierade organismer (GMO) får förekomma i produktionen.
På livsmedel, produktionshjälpmedel (till exempel blomjord) och textilier som är ekologiskt producerade kan du hitta Kravmärket. Krav certifierar såväl växtodling, djurhållning och förädling som distribution, fiskodling, fiske, biodling, vildväxande bär och svamp samt import, butiker och restauranger.
Källa: www.krav.se

Text: Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill