Här blir Gröna Draken kassett
Från och med i år ges Gröna Draken också ut på kassett. Vi har besökt Arosstudion, som läser in och distribuerar taltidningen till synskadade i länet.

Ungefär samtidigt som Gröna Draken når tryckeriet får Arosstudion i Västerås utskrifter av sidorna med posten. Någon av de tre redaktörerna, Anne-Marie Jansson, Johan Lunner eller Susanne Lindqvist, går då igenom materialet. De delar upp texterna i rubriker och försöker uppskatta hur mycket som får plats på kassettbandet, som rymmer 90 minuters inspelningstid. Vissa texter kan behöva sammanfattas.

Brumljud mellan texterna
I en studio läser redaktören in tidningen digitalt direkt på en dator. Upplägget är detsamma varje gång.
   – Först beskriver jag framsidan. Jag talar om vad som finns på de stora bilderna och illustrationerna samt sammanfattar tidningens huvudrubriker. Sedan kommer en innehållsförteckning med övrigt innehåll och därefter artiklarna, berättar Anne-Marie Jansson, som läste in Gröna Draken nummer 1/2005 – det första numret som gavs ut som taltidning.
   Om det är relevant för texten beskriver redaktören också bilderna inne i tidningen. Mellan varje artikel läggs en söksignal – ett brumljud – för att det ska vara lätt att hitta på kassetten.

Banden återanvänds
Utanför studiofönstret, i kontrollrummet, sitter teknikern Tony Bernedal. Han redigerar slutversionen av taltidningen.
   Tony Bernedal är själv synskadad.
   – Därför har jag en punktdisplay till min pc. Punktdisplayen presenterar texten på webbsidan i punktskrift, och den skulle jag inte kunna vara utan, säger han.
   När Tony Bernedal är klar med redigeringen skickar han ljudfilen till datorn vid kopieringsanläggningen i ett annat rum, där den kopieras till 600 kassettband – 23 band åt gången. Det tar ungefär tre timmar.
   Början av varje kassett kontrollyssnas innan den läggs ned i en brun papperspåse för distribution med posten. Banden återanvänds vartefter prenumeranterna skickar tillbaka dem.

Har ni fått några reaktioner på att Gröna Draken nu ges ut som taltidning?
– Nej, inte ännu. Men det var många som ville ha den inläst och Synskadades Riksförbund har drivit på för att den skulle ges ut som kassettutgåva, säger Anne-Marie Jansson.
   Kollegan Johan Lunner menar att det är en demokratisk rättighet för synskadade att få ta del av tidningen.
   – Du och jag kan ju välja och vraka bland all information vi får, från nyheterna på tv till morgontidningen och mängder av gratisreklam. Men de synskadade har inte samma utbud. Vissa saker är grundläggande för demokratin och mer eller mindre en rättighet att få ta del av. Gröna Draken är ett sådant exempel, säger Johan Lunner.
   Utgivningen av tidningen Gröna Draken som taltidning bekostas av Förbundet Agenda 21.

Ger lättlyssnad information

Text: Anna Björkman Randberg
Foto: Tobias Svalås