De fann öländskt lugn
För tre år sedan flyttade konstnärsparet Pekka och Mona Hedin från Kungsör. De hade hittat sitt drömhus i Mörbylånga på Öland.

Att det blev just Öland är inte så konstigt eftersom de har tillbringat många somrar på Solberga gård utanför Köpingsvik. Sonen Adam bor på Öland och dottern Lena har inget emot att då och då besöka den vackra ön.
   – Här finns Europas största sammanhängande betesmark. Tack vare EU-bidrag betas numera 90 procent av alvaret. På sådana ställen trivs jag, säger Pekka Hedin och skrattar.
   Mona Hedin rekommenderar andra par i medelåldern att flytta och starta om på ett nytt ställe. Det är inspirerande.
   Huset de köpte på Västerlånggatan 12 hade tidigare varit pub och bageri och krävde en genomgripande renovering. Nu är det ljust och vackert inrett och i det närmaste färdigt. På taket till det tre våningar höga trähuset finns ett litet utkikstorn med vidunderlig utsikt över havet; har man tur så ingår sälar, havsörnar och förbipasserande ejdrar i utsikten.

”Läget passar oss perfekt”
– Det ger så mycket extra energi att möta nya människor och en ny miljö. I Kungsör var livet hektiskt, det fanns knappt en minut över för att reflektera och komma ifatt sig själv. I Mörbylånga är rytmen långsammare. Eftersom vi båda är konstnärer passar läget oss perfekt, vi kan jobba ostörda under vintern och på sommaren kommer turisterna alldeles självmant och besöker vår ateljé, säger Mona.
   – Här finns också ett aktivt kulturliv med levande konstföreningar och många kulturevenemang. Det är nära till Köpenhamn och konstmuseerna i Göteborg och Malmö. Vi har hamnat helt rätt, inflikar Pekka.
   Pekka frilansar som konsult kring miljöfrågor och sin specialkunskap: restaurering av betes- och hagmarker. Han har under mer än 15 år arbetat som projektledare och kommunekolog i Kungsör. Restaureringen av betesmarkerna var grunden för kommunens naturvård, men det gav så mycket mer.
   – Boendemiljön blev mer attraktiv och friluftslivet rörligare. Kungsörsmodellen väckte uppmärksamhet i hela Norden och under 1980- och 90-talet höll jag föredrag för universitet, kommuner, statliga verk och föreningar. Arbetet går nu vidare med skötselplaner, naturvårdsprogram, naturguider och restaureringar.
   För sitt naturvårdsarbete i Kungsör har Pekka Hedin nominerats till Nordiska rådets Natur- och miljöpris 2005.
   Förutom det viktiga miljöarbetet, är paret Hedin engagerade i södra Ölands konstnärsgille. Pekka är gillets representant i ett stort projekt som kallas Mitt i; ett spännande tvärprojekt med kultur, vetenskap, företagande, hantverk och konst.
    De arbetar även med pingstens konstrunda samt Ölands skördefest och södra Ölands konstnatt som lockar cirka 35 000 bilar över bron till Öland.

Inspirerande alvar
Det är lite annorlunda på Öland. Mona upplever att ölänningarna tillåter sig att vara mer sig själva och styr över sin tid på ett annat sätt än vad man gör i Kungsör.
   Naturen är också annorlunda och påverkar både sinnet och konsten på ett nytt sätt. De första två åren hade Pekka svårt att få grepp om Ölands natur och klimat. I Kungsör sökte han efter de första vårtecknen i början av mars. I Mörbylånga upptäckte de ett hundratal bofinkar i ett träd i januari och måsarna satt på taket och ”skrek” sina sommarsånger mitt i vintern. De gamla erfarenheterna stämde inte längre. Det var både förvirrande, spännande och inspirerande.
   För att inte tala om mötet med alvaret!
   – Alvaret är en unik naturtyp som fascinerar mig mycket med sina vackra orkidéer. Jag har faktiskt börjat göra illustrationer till en ny bok som handlar om samspelet mellan orkidéer och pollinerande insekter, berättar Pekka entusiastiskt.

Ser sällan på tv
Pekka och Mona Hedin använder för- och eftermiddagarna till att måla, väva och skriva. De äter lunch på alvaret och vandrar efter stranden på kvällarna. De ser sällan på tv och mobilerna är ofta avstängda. Telefonräkningarna har minskat och bilen används i allt mindre utsträckning.

Text och foto: Lena Bergquist