Värme från ovan
Fläckebo kyrka kan bli den första kyrkan i landet som värms med solenergi.   

– Det hänger ihop med kyrkans profil att vara mån om skapelsen. Jag tycker att kyrkan ska vara i fronten när det gäller miljötänkande, säger Leif Östborg, kyrkoherde i Västerfärnebo-Fläckebo pastorat.
   Tillsammans med kyrkonämndens ordförande, Thorsten Eriksson, har han under många år diskuterat möjligheterna att använda solen som värmekälla.
– Vi har tyckt att kyrktaken är outnyttjade energikällor, där man mycket väl skulle kunna placera solceller utan att störa, säger Leif Östborg.
   I höstas fick Thorsten Eriksson i uppdrag av kyrkonämnden att utreda de möjligheterna. Han tog kontakt med Sala-Heby Energi, vars vd Kenneth Mårtensson gärna ville vara med och finansiera den första etappen av projektet.
   – Vi är jätteintresserade av att lära oss mer om sol och elproduktion. Därför är det här ett lämpligt projekt för oss att delta i, säger Kenneth Mårtensson.
Ett företag som säljer och installerar modulerna med solceller har också visat intresse och varit ute vid kyrkan och tittat.

”Man behöver inte ens borra”
Modulerna med solceller kommer att placeras på den övre delen av det valmade taket, vilket innebär att de inte syns nerifrån kyrkbacken. De fästs med en speciell klämma i takets upphöjda plåtskarvar.
   – Man behöver inte ens borra, säger Thorsten Eriksson.
   I en första etapp ska 17 kvadratmeter moduler monteras.
   – Förhoppningen är att vi ska kunna bygga ut till 100-150 kvadratmeter, som det finns plats för, och bli självförsörjande med värme, säger Thorsten Eriksson.
   Den ström som kyrkan inte behöver går ut på elnätet och blir tillgänglig för andra konsumenter.

Elen en stor kostnad
Västerfärnebo-Fläckebo kyrkliga samfällighet har länge haft ett miljötänkande kring energifrågorna i samarbete med Sala-Heby Energi. I Västerfärnebo kyrka har vattenburen bänkvärme installerats och församlingsgårdarna har pelletsuppvärmning.
   Att hitta andra energikällor än el är också en kostnadsfråga.
   – Vi är små församlingar som måste jaga varenda krona för att få det att gå runt. Elen är en stor kostnad för oss, säger Thorsten Eriksson.

Skyddade av kulturminneslagen
De allra flesta kyrkor är skyddade av kulturminneslagen, vilket innebär att det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att göra förändringar på kyrkan. Tidigast i juni väntas länsstyrelsen ge besked om solceller får monteras på Fläckebo kyrktak.

Uppvärmning av många villor under ett år
   I Västerås stift, som omfattar Dalarnas län, större delen av Västmanlands län samt norra delen av Örebro län, finns 170 kyrkor.
   Hur mycket energi skulle det ge om man fäste solceller på stiftets samtliga kyrktak?
   Vi bestämde oss för att göra ett räkneexempel och bad Kenneth Mårtensson, vd för Sala-Heby Energi, hjälpa oss.

Det här kom vi fram till: På Fläckebo kyrktak, som storleksmässigt är ett ganska genomsnittligt sådant, planerar man för 150 kvadratmeter solceller. Materialen i kyrktaken varierar stort, till exempel skiffer, spån, tegel och plåt. Många av dem är direkt olämpliga att fästa solceller i. Men säg att det skulle gå att sätta 150 kvadratmeter solceller på alla kyrkor i Västerås stift.
   Det kan förväntas ge 120 kWh (kilowattimmar) energi per kvadratmeter och år. Vilket i sin tur skulle medföra cirka 3 060 MWh (megawattimmar) energi per år.
   Det motsvarar cirka 150 elvärmda villors årsenergianvändning för uppvärmning.

 

Text: Anna Björkman Randberg
Illustration: Marie Tallberg