En motstånds- och folkbildningsfestival i Riddarhyttan
I augusti hålls en motståndsfestival i Riddarhyttan Folkets park. Det blir fyra dagar fyllda med konserter, föreläsningar, teater, seminarier, debatter och dans.

– Det ska vara ett folkbildningsparty där människor i alla åldrar och ur alla samhällsklasser ska kunna träffas och lära av varandra. Det ska vara en mötesplats som stimulerar till analys och medskapande, fest och motstånd i samma andetag, säger Jonas Engman från den fria teatergruppen Teatermaskinen, som tillsammans med ABF och LO Idédebatt är huvudarrangörer för festivalen.
   Ambitionen är att Motståndsfestivalen, som är helt drogfri, ska bli ett årligt återkommande alternativ till de kommersiella festivalerna. Alla är välkomna, såväl representanter från olika organisationer som privatpersoner.
   – Det finns många som drömmer om en annan rättvisare ordning. Människor som har idéer, men som ännu inte tar aktiv del i demokratin. När vi är ute i landet och turnerar ser vi att det finns ett enormt behov av mötesplatser där man kan föra en verklig dialog om framtiden, säger Anders Olsson från Teatermaskinen.

Genomsyras av tre teman
Festivalledningen jobbar på att få med så många medarrangörer som möjligt. Alla arrangörer har möjlighet att påverka festivalens innehåll. Programmet är ännu inte spikat, men man satsar på att få både nationella och internationella artister, föreläsare och debattörer att medverka.
   Tre teman ska genomsyra festivalen:
   • De andra. Andra kulturer kontra de västerländska.
   • De utestängda. Underklass, invandring, segregation, rasism.
   • Vad händer med Sverige? Hur ser det politiska motståndet ut? Vilka idéer om framtiden finns?
   En dag kommer att reserveras åt varje ämne, som på olika sätt ska belysas genom berättelser, föreställningar, föredrag och samtal.
   Biljettpriset är 400 kronor. I år släpps endast 1 500 biljetter, eftersom det är så många deltagare som festivalområdet har möjlighet att ta emot.
   Arrangörerna kommer att ställa sig bakom gemensamma ståndpunkter, där man hävdar rätten att säga nej till bland annat:
   • nedmonteringen av det gemensamma offentliga
   • reduktionen av kulturen till en underhållningsmaskin
   • diskriminering på grund av kön, klass, etnicitet, sexuell läggning
   • exploateringen av vår gemensamma jord.
   Men ja till rättvisa, demokrati och folkbildning.

”Vår historia bygger på mostånd”
– Att säga nej till något framställs ofta som negativt. Men vår historia bygger på motstånd sedan generationer tillbaka. När människor vill något är det ofta motstånd mot det som är, säger Anders Olsson.
   Förutom de redan nämnda huvudarrangörerna görs Motståndsfestivalen i samarbete med: ETC, Ordfront, Birdnest Records, Ung Vänster, Vänsterpartiet, Brunnsviks folkhögskola – och förhoppningsvis ytterligare fler.
   Mer information om Motståndsfestivalen, som hålls den 11–14 augusti, hittar du på: www.motstandsfestivalen.se

Teatermaskinen
Teatermaskinen är en fri teatergrupp, som har funnits sedan 1997 och har sin bas i Riddarhyttan i norra Västmanland.
   En av gruppens hörnpelare är att arbeta med monologer kring aktuella ämnen. Monologerna är skrivna som diskussionspjäser och spelas till exempel på arbetsplatser, skolor, i arbetslöshetsprojekt och för studieförbund. Teatermaskinen har två huvudinriktningar: att söka nya metoder för att producera scenkonst och att nå ut med kulturen/scenkonsten till nya grupper.

Text: Anna Björkman Randberg